Sensommeren 2014 lader til at blive den bedste sæson for karljohansvampe i mange år. Svampesamlere i Norge, Sverige og Danmark melder allerede om ekstraordinært mange fund af den store rørhat.
Det fortæller Henning Jørgen Knudsen, der er lektor i svampe ved Statens Naturhistoriske Museum.
”Vi modtager begejstrede meldinger fra svampesamlere i Norge og Sverige om de mange karljohansvampe. Der er ikke set så mange af den slags svampe de sidste 10-15 år,” siger Henning Jørgen Knudsen.
Karljohansvampene trives typisk efter en varm, tør sommer efterfulgt af regn. Svampens hat er 10-15 centimeter i diameter, men i sjældne tilfælde kan den blive helt op til 25 centimeter. Svampen er opkaldt efter den svenske konge Karl XIV Johan (1763-1844), som skulle have holdt meget af at spise svampen. Den kaldes kongen af spisesvampene og er i det hele taget en af Europas mest eftertragtede spisesvampe på grund af sin fine nøddesmag og sit faste hvide kød. I august og september er det lettest at finde karljohansvampe i bøgeskove eller under eg. I september og oktober er der størst chance for at finde svampen under ædelgran og langs skovvejene.
Ifølge Henning Jørgen Knudsen er det en god idé at tage på svampetur i denne eller næste uge, hvis kurven skal fyldes med karljohansvampe.
”Svampen er god til supper, sammenkogte retter eller på et stykke brød. Man kan også skære den i tynde skiver og tørre den på for eksempel et varmeapparat, og så kan den holde sig resten af året,” fortæller Henning Jørgen Knudsen, der selv skal på svampetur i weekenden.
Hvis man er i tvivl om, hvorvidt det er karljohan, der er havnet i svampekurven, er den sikre løsning at søge hjælp på internettet. På hjemmesiden www.danske-svampe.dk, der er støttet af tips- og lottomidlerne og administreres af to svampekyndige forskere fra Københavns Universitet, er der et meget enkelt program til at bestemme svampe.
Ifølge danske-svampe.dk er risikoen for at finde giftige svampe meget lille. Det er kun grøn fluesvamp og snehvid fluesvamp, der har slået folk ihjel i Danmark, og kun cirka 10 personer er døde af svampeforgiftning inden for de seneste 100 år. Svampeeksperter understreger dog to vigtige råd, når det gælder svampe:
Man skal ikke spise svampe, man ikke kender, og man skal vaske hænder efter at have rørt ved svampe.