Panda simulerer graviditet for at få særbehandling

En panda i en kinesisk zoologisk have har ladet, som om den var gravid, fordi den vidste, at den ville få mere at spise og blive anbragt i enerum med aircondition under barselsperioden

Håbet om verdens første direkte transmitterede pandafødsel brast i tirsdags, da det viste sig, at den kinesiske kæmpepanda Ai Hin havde simuleret sin graviditet for at få bedre barselsforhold. -
Håbet om verdens første direkte transmitterede pandafødsel brast i tirsdags, da det viste sig, at den kinesiske kæmpepanda Ai Hin havde simuleret sin graviditet for at få bedre barselsforhold. - . Foto: AFP/Scanpix.

Det skulle have været verdens første direkte transmitterede pandafødsel, men blev i stedet til en forbavsende fuser og et studie i besynderlig dyrepsykologi.

I tirsdags viste det sig, at den panda fra et avls- og forskningscenter i den sydvestlige provins Sichuan i Kina, som sidste måned viste tegn på en forestående fødsel, ganske enkelt ikke var gravid, men bare fakede for at forsøde tilværelsen lidt. Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua ifølge netmediet Gulfnews.

Den seks år gamle hun-kæmpepanda Ai Hin havde sansynligvis fornemmet, at den kunne få bedre forhold, hvis den imiterede en graviditet. På Chengdu Giant Panda Breeding Research Centre, hvor pandaen bor, er det nemlig normal praksis at flytte gravide pandaer i enerum med aircondition, når de begynder at vise tegn på at skulle føde snarligt.

”De får også flere boller og mere frugt og bambus, så nogle kloge pandaer har brugt det til deres fordel for at forbedre deres livskvalitet,” forklarer Wu Kongju, en ekspert, der er tilknyttet centret, til Xinhua.

Fænomenet kaldes en ”fantomgraviditet” og er ikke ualmindeligt blandt truede dyrearter.

Flere pandaer ved centret har efter sigende lugtet lunten om de forbedrede barselsvilkår, og det er altså ikke første gang, at en panda har udvist opførsel og fået hormonelle ændringer, der kunne tyde på graviditet, hvorefter pandaerne er blevet flyttet i isolation uden en fødsel som følge.

Kæmpepandaens naturlige habitat er i de bjergrige egne af det sydvestlige Kina, og man regner med, at der er cirka 1600 vildtlevende pandaer tilbage og 300, der lever i fangenskab. Men da pandaen er kendt for at have en meget lav avlsrate, og da det kun er cirka 24 procent af hunnerne i fangenskab, der faktisk føder, er den i overhængende fare for at uddø, oplyser nyhedsbureauet Xinhua.