September er edderkoppesæson

I Danmark er de mest udbredte indendørsedderkopper den lille husedderkop og den store husedderkop

Der forskes i dag i, hvordan spindelvæv kan bruges i byggebranchen og i medicinalindustrien, fordi edderkoppens spind har en struktur, der er stærkere end stål. -
Der forskes i dag i, hvordan spindelvæv kan bruges i byggebranchen og i medicinalindustrien, fordi edderkoppens spind har en struktur, der er stærkere end stål. - . Foto: Scanpix.

Efteråret er kommet, og lige nu afsløres edderkoppespind i tusindvis på grund af morgenduggen. Det fortæller Jonas Caspersen, der er ledende dyrepasser ved Terrariet i Vissenbjerg på Fyn og en af de danskere, der ved mest om edderkopper.

Edderkopper yngler om sommeren, og antallet af edderkopper boomer i september måned. Der er 500 arter af edderkopper i Danmark og godt 39.000 beskrevne arter på kloden, og langt størstedelen er ufarlige for mennesker. Edderkopper er ikke insekter, men tilhører spindlerne sammen med blandt andet mider, mejere og skorpioner.

”Edderkopper er fascinerende og har utrolig mange gavnlige funktioner. Der forskes i dag i, hvordan spindelvæv kan bruges i byggebranchen og i medicinalindustrien, fordi edderkoppens spind har en struktur, der er stærkere end stål,” forklarer Jonas Caspersen. Han fortæller, at et edderkoppespind er proteiner, der er blevet sat sammen og derfor har en ekstrem holdbarhed. En tysk forsker havde for eksempel et edderkoppespind hængende i 20 år. I øjeblikket arbejder medicinalindustrien for eksempel med at udvikle særligt holdbare gazebind, der er produceret af edderkoppespind.

I Danmark er de mest udbredte indendørsedderkopper den lille husedderkop og den store husedderkop. Husedderkoppens spind er typisk trekantet og tragtformet og findes gerne i hushjørner. Den lille husedderkop er meget almindelig i huse. Den sidder næsten altid skjult og kommer kun frem, hvis et byttedyr fanges af edderkoppens spind. Hunnen er størst. Inklusive ben måler den tre til fire centimeter. Den store husedderkop er en af Danmarks største edderkopper og kan med ben nå op på 8-10 centimeter. Arten lever typisk i skure, kældre, lagerrum og udhuse, men kan ligesom den lille husedderkop også træffes udendørs i for eksempel hule træer.

”Et husbyggeri med tæt isolerede vægge er ikke godt for husedderkoppen. Den trives i sprækker og utætheder,” forklarer Jonas Caspersen. Edderkoppeeksperten bor selv i et gammelt bindingsværkshus på Fyn, der vrimler med edderkopper.

”Mange synes, edderkopper er klamme, men edderkoppen har en funktion, fordi den tager uønskede insekter. Jeg støvsuger selv edderkopper væk hele tiden, men det er skruen uden ende. De kommer igen,” siger Jonas Caspersen.