Alle vil gerne ligne en succes - også i naturen

Skorpionen og de dyr, der ligner den, har succes i dyrelivet

Det kan lade sig gøre at se en skorpion i Danmark, hvis en turist har fået den med hjem fra ferie, men de fleste småkryb, der ligner skorpioner, er bare efterligninger som skorpionfluen her, der har sit navn, fordi hannen ligner en skorpion. -
Det kan lade sig gøre at se en skorpion i Danmark, hvis en turist har fået den med hjem fra ferie, men de fleste småkryb, der ligner skorpioner, er bare efterligninger som skorpionfluen her, der har sit navn, fordi hannen ligner en skorpion. - . Foto: Scanpix.

Skorpionen har længe haft global succes i dyrelivet, hvor det nærmest ligger i de fleste dyrs DNA at være bange for den giftige fætter. Ligner et dyr den farlige skorpion, vil det derfor også skræmme sine omgivelser. Det oplevede den bornholmske naturvejleder Jens Kofoed forleden, da han ved første øjekast forvekslede en grovbille med en skorpion. For grovbillen imiterede skorpionen med sine bevægelser ved at hæve bagkroppen på samme måde.

”En ægte skorpion har en længere bagkrop, men det har givet mange småkryb en evolutionsmæssig fordel at ligne skorpionen. For ligesom andre dyr har stærke advarselsfarver, som om de var giftige, findes der altså også dyr, der har advarselsadfærd,” siger Jens Kofoed, der de efterfølgende dage blev ”bidt” af skorpion-wannabes.

”Det kan selvfølgelig lade sig gøre at se en ægte skorpion i Danmark, hvis en turist har fået den med hjem fra ferie, men de fleste småkryb, der ligner skorpioner, er bare efterligninger,” siger han.

Det gælder blandt andet mosskorpionen, som en forskrækket kunde for nylig så i en grønsagskasse fra Aarstiderne. Men indenfor kan man såmænd også støde på bogskorpionen, der lever af boglus i fugtige bøger. I vandet findes skorpiontægen, der har fået sine forben omdannet til skorpionlignende klosakse. Og skorpionfluen har sit navn, fordi hannen godt kan ligne en skorpion.

”Det er ikke en flue, men et lille rovdyr, der lever af døde og døende insekter. Den kan faktisk vove sig ind på et edderkoppespind for at finde gaver til hunnen. For den har fundet ud af, at hunnerne er nemmere at parre sig med, hvis de får en lille gave,” forklarer han.