Plads til nye tulipaner

Det er tid til at lægge tulipanløg og andre blomsterløg nu. Så kan man allerede nu begynde at glæde sig til foråret, når de blomstrer

Store tulipanløg koster mere end de små. De store giver til gengæld en mere kraftfuld blomstring.
Store tulipanløg koster mere end de små. De store giver til gengæld en mere kraftfuld blomstring.

Forårets blomsterflor hænger allerede rundt-omkring i butikkerne som blomsterløg i store og små poser, klar til at komme i jorden. Der lokkes med skønne fotos af nye blomsterformer- og farver. Tag børn og børnebørn med til butikkerne og lad dem vælge en favorittulipan. Hvem har ikke lyst til at blive overrumplet af nye farveklatter i forårshaven?

I Tivoli i København har de hvert år lyst til at se nye tulipaner omkring det store springvandsbed. Tivoligartnerne har netop med assistance af 2000 tivoligæster lagt 2000 tulipanløg af sorten Miranda. Alle gæsterne fik som tak for hjælpen et Miranda-løg med hjem og en adgangsbillet til en Tivoli-dag i maj 2015, hvor de ved selvsyn kan komme og betragte det mageløse syn. Det bliver helt sikkert Tivoli-festligt, når de lange bede vil sno sig i dybe røde toner med tulipanblomster, der ligner pæoner.

Rød er en varm og positiv farve, der spreder god energi. Den røde farve har også den mere tvivlsomme egenskab, at den stjæler opmærksomhed fra alt andet. Det er for eksempel, hvad der sker hvert forår, når røde tulipaner popper frem i haverne. Står der en klump røde tulipaner i haverummet, tegner de hele billedet og tager nemt pippet fra andre måske mere delikate planter. Men tulipanernes farveorgie varer jo så kort, og det er vidunderligt hvert forår at give haven et par nye penselstrøg.

En kollega fortalte mig for nylig, at han for et par år siden havde drillet en god ven, som absolut hadede røde tulipaner i haven. Drilleriet bestod i, at kollegaen ved et besøg hos vennen i efteråret havde medbragt ti tulipanløg af sorten Red Apeldoorn, og de blev ubeset stukket ned i vennens blomsterbed foran det store udsigtsvindue! Ikke uventet blev vennen først og fremmest forundret, da de kraftfulde tulipaner buldrede frem det følgende forår. Da blomsterne senere foldede sig ud i rødt, stod det ganske klart, at her var en spøgefugl på spil. Min kollega gav sig til kende, og de to er stadig bedste venner!

Det gode ved blomsterløg er, at de kommer igen år efter år, blot de én gang er lagt i jorden. Første år efter lægning går det som regel super godt. Herefter går det ofte en del tilbage for tulipanernes blomsterpragt, især når det gælder de nyere, utraditionelle sorter. Sådan behøver det ikke at være. En hollandsk gartner fortalte mig engang, at årsagen skulle findes i mangel på vand og gødning, når tulipanen er afblomstret. Vi ved godt, at når blomstringen slutter, falder omsorgen brat for tulipanerne. Tilbage er jo kun bladene, som bliver mere og mere kedelige og ofte står lidt i vejen. Det er her, hunden ligger begravet. Løget har hårdt brug for omsorg efter blomstring, for netop da skal bladene samle energi til næste års blomsterflor. Det nye løg, der hver år dannes under jorden i stedet for det gamle, skal vokse sig stort, så blomsterfrodigheden kan gentages næste forår.

Virkelige tulipanelskere graver løgene op, når tulipanbladene er visne, og lægger løgene på trådbakker et varmt, tørt og luftigt sted. Tulipanløg elsker sommervarmen, og i varmen udvikles blomsteranlæggene yderligere. Jeg har ikke selv afprøvet den lidt besværlige model, men måske jeg skulle prøve næste år med nogle af de nye sorter, jeg netop har købt.

Lige nu gælder det lægning af nye blomsterløg. Jeg vil godt slå et slag for hvert år at lægge blomsterløg i potter, gerne helt almindelige lerpotter eller plastpotter. Potterne fyldes halvt op med pottemuld, hvorefter løgene lægges, og de dækkes igen med pottemuld. Jeg slutter altid af med et tyk lag grus. Potterne graves ned i et karmbed, højbed eller lignende, så kanten af potten blot rager én centimeter op over terræn. Fyld op med grus mellem potterne, og lad dem passe sig selv indtil det tidlige forår. Dæk potterne med et tykt lag blade eller grangrene før vinterens komme. I milde perioder i februar og marts kan der hentes potter ind direkte fra haven, og de spirende løgvækster kan følges på nærmeste hold indendøre. Det er en særlig god fornemmelse, når forårsspirerne er af egen avl!

Læg tulipanløg i drivhuset, når tomatsæsonen er forbi. Det kan give forårsstemning i huset - måske allerede først i marts 2015.
Læg tulipanløg i drivhuset, når tomatsæsonen er forbi. Det kan give forårsstemning i huset - måske allerede først i marts 2015.
Læg perlehyacinter, krokus og andre småløg i potter. Grav potterne ned i højbedet og dæk af med grus og senere grangrene. - Alle fotos: Mette Østergaard
Læg perlehyacinter, krokus og andre småløg i potter. Grav potterne ned i højbedet og dæk af med grus og senere grangrene. - Alle fotos: Mette Østergaard