Vi går mørkere tider i møde

Nu vandrer solen syd over ækvator

Efteråret er over os, som det ses på billedet her, der er taget ved Astrup i Nordjylland. - Mads Jensen/
Efteråret er over os, som det ses på billedet her, der er taget ved Astrup i Nordjylland. - Mads Jensen/. Foto: Scanpix.

I dag er det efterårsjævndøgn, og følger man den astronomiske kalender, begynder efteråret ikke den 1. september, men først i dag, den 23. september.

Der findes to jævndøgn, forårsjævndøgn og efterårsjævndøgn. Jævndøgn er de to døgn om året, hvor nat og dag er lige lange. Forårsjævndøgn (på den nordlige halvkugle) falder altid cirka den 21. marts, og efterårsjævndøgn cirka den 23. september.

Netop nu vandrer Solen mod syd over ækvator, og det er den dag, det sker, som kaldes efterårsjævndøgn. På Jor-dens nordpol går Solen nu ned for først at stå op næste forår.

Natten bliver nu gradvist længere end dagen. Der vil også i de kommende måneder ske en enorm afkøling af den nordlige halvkugle. Over kontinenterne falder temperaturen fra september og frem til januar med op til 30 grader. Her i Danmark i et kystnært område har vi i samme periode dog kun et temperaturfald på cirka 13 grader.

Selvom dag og nat i teorien i dag skulle være lige lange, er det rent faktisk ikke tilfældet. Dagen er endnu ni minutter længere end natten, og det er der en forklaring på:

Afbøjningen af Solens lys i atmosfæren bevirker, at vi rent faktisk får lyset at se, før Solen reelt står op, og det samme gælder, efter at den er gået ned. Når Solen står en halv grad under horisonten, vil dens lys stadig kunne ses. På denne måde vinder vi lidt over fire minutter både morgen og aften og må derfor vente nogle dage, før dag og nat er præcis lige lange.