Biskop Münters ”hemmelige” museum

Bispegården i Nørregade i København gemmer på en lille perle af et oldsagsmuseum

Biskop Münter placeredeen række af sine indsamlede oldsager i bispegårdens trappeopgang og etablerede derved en af de første offentlige samlinger i Norden.Klik på pilen for at se flere billeder. -
Biskop Münter placeredeen række af sine indsamlede oldsager i bispegårdens trappeopgang og etablerede derved en af de første offentlige samlinger i Norden.Klik på pilen for at se flere billeder. - . Foto: Leif Tuxen.

Enhver kan frit trykke håndtaget ned, og døren til bispegården i Nørregade 11 vil sagte glide op og åbne for en lille oase af en helt anden verden. Få meter fra hovedstadens buldrende trafik finder man en fredfyldt plet, hvor tiden synes at have stået stille.

Porten, gården og den smukt svungne trappeopgang står som en tidslomme fra begyndelsen af 1800-tallet. Dengang den herboende biskop hed Frederik Münter, og dengang oplysningstidens efterdønninger fortsat prægede Danmark.

Fredrik Münter (1761-1830) var en mand af sin tid. Ud over sin teologiske uddannelse og sit kirkelige embede søgte han nemlig viden og oplysning i mange retninger, men primært inden for filologi, arkæologi, ægyptologi og numismatik.

Interessen for fortiden opstod allerede i barndomsårene og tog fart på den unge Münters dannelsesrejse ned igennem Europa. Her stiftede han bekendtskab med en række af tidens store oldtidsforskere og samlere, og helt i tidens ånd begyndte Münter selv at samle oldsager fra talrige lande og store kulturer.

Vel hjemme og placeret i sit bispeembede fortsatte Münter med at udvide sin samling af genstande og fik den idé - igen helt i tidens ånd - at åbne samlingen for offentligheden.

”På sin dannelsesrejse i Italien fik Münter kendskab til flere tiltag om at lave museer og offentligt tilgængelige samlinger. Så det lå ham ikke fjernt at lade folket få del i den viden og oplysning, der lå i tiden,” forklarer Nora Margherita Petersen fra Antiksamlingen på Nationalmuseet.

Münter placerede derfor en række af sine oldsager i bispegårdens trappeopgang og etablerede derved en af de første offentlige samlinger i Norden. Om det tilmed var den første, vides ikke med sikkerhed, for i 1819 åbnede også Det Kongelige Museum for Nordiske Oldsager på den nærliggende Trinitatis Kirkes loft.

”Münters museum var måske ikke det allerførste. Men det var det første med fri adgang. Her kunne folk komme direkte ind fra gaden og beundre de mange eksotiske genstande. Man skal jo huske på, at datidens mennesker aldrig før havde set oldsager fra for eksempel Egypten eller det gamle Rom. Så man er sikkert blevet både betaget og begejstret over at se Münters samling,” fortæller Nora Margherita Petersen.

I Münters embedsperiode var der altså adgang til hans såkaldte Museum Münterianum. Og i udlandet vandt han stor anerkendelse:

”Münters interesse for oldtiden og hans samling var ikke bare en lille hyggehobby. Han var vidt anerkendt, udgav bøger og deltog i videnskabelige debatter, og mange af genstandene i hans samling var af høj kvalitet,” påpeger Nora Margherita Petersen.

Den gode Münter nøjedes heller ikke med at samle, men gav sig blandt andet til at dissekere en mumie for at finde ud af mere om denne særegne, oldegyptiske gravskik.

Han samlede og studerede også indskrifter på oldtidssprog med stor interesse, og det var også i hans levetid, at nogle af de store skriftsystemer, for eksempel hieroglyfferne blev tydet.

I porten til bispegården ser man den dag i dag flere af Münters indskrifter muret ind, blandt andet på koptisk, latin og etruskisk samt med runer.

I trapperummet stod unikke egyptiske gravsteler udstillet side om side med en lille figur fra kejser Titus' triumfbue i Rom, etruskiske askeurner og dele af en mosaik fra den romerske by Karthago i Nordafrika. Enestående kulturskatte, som biskoppen valgte at dele med folket.

Münter testamenterede sin samling til bispegården. En del genstande blev bortauktioneret og endte blandt andet på Nationalmuseet og Glyptoteket. Men det lille museum forsatte.

Desværre er en del genstande blevet stjålet, så de fleste originaler er i dag deponeret på større museer og erstattet af gipskopier. Men sjælen og ånden efter Münter lever stadig, og hans lille museum er bestemt et besøg værd.

Det er bare at trykke ned i håndtaget ved bispegården“

Bispegården i København, i opgangen til venstre har Biskop Münters museum til huse.
Bispegården i København, i opgangen til venstre har Biskop Münters museum til huse. Foto: Leif Tuxen