Kender du disse skolebørn fra Køge?

Niels fra Køge har fundet disse to billeder i sin fars gemmer, og han håber, at nogle blandt Kristeligt Dagblads læsere kan genkende drengen med hunden og børnene i skoleklassen

Disse børn gik i skole i Køge i 1930'erne.
Disse børn gik i skole i Køge i 1930'erne.

Niels Villefrance Andersen tror, at billederne er fra 1930'erne, og han skriver: ”Min far, Knud Andersen fra Køge, stak ofte af fra skolen sammen med en kammerat, de kaldte ”Strong”. De smuttede væk og tog med et cirkus, hvis det var i byen (dyreskuepladsen ved Søndre Strand). Og så var de væk et par dage. Andre gange - i sommerhalvåret - satte de et skilt op ved havnen om ”Svømmeprøve” - de turde godt svømme over havnebassinet mod betaling.

Det interessante her er, at ikke én lærer kontaktede min farmor og farfar med henblik på en forklaring! Drengene fik lov til at sejle deres egen sø. Mange af de knægte blev ungarbejdere på Codan (gummifabrikken). De gik ud af syvende klasse og blev arbejdsdrenge på 'Gummien'. Mange af dem fik 40-årsjubilæum. Under Besættelsen kom min far ind i en modstandsgruppe - han var blot en stor dreng. Delte illegale blade ud. Og min farmor lå søvnløs. Jeg spurgte ham - som voksen: ”Hvad udrettede du under krigen?”. Han svarede: ”Mange af dem, der taler meget om deres bedrifter, har ikke været med til en flyvende fis!”.

Skriv til bagsiden, hvis du kender nogle af børnene på billederne.