Efter stormen kommer rav

Lige nu, efterårsmånederne, er faktisk det bedste tidspunkt på året for jagten efter rav

Da ravet ligger i depoter ude under havbunden, kræver det en langvarig og kraftig storm af pålandsvind, før det river sig løs og driver i land, og det sker mest af alt om efteråret. -
Da ravet ligger i depoter ude under havbunden, kræver det en langvarig og kraftig storm af pålandsvind, før det river sig løs og driver i land, og det sker mest af alt om efteråret. - . Foto: Morten Rasmussen .

Lige siden oldtiden har mennesket været drevet mod rav - denne lidt mærkelige størrelse af forstenet harpiks. Det har været anvendt som både smykker og betalingsmiddel, og en overgang gik rav for at være vidundermiddel mod alle mulige dårligdomme.

I dag bruges rav mest som smykker, og det er stadig så populært, at mange kigger efter det, når de er på stranden. Lige nu, efterårsmånederne, er faktisk det bedste tidspunkt på året for jagten efter rav, for de kraftige efterårsstorme skyller det ind på kysterne.

Rav dannes kun under vand og først efter at have ligget der mindst 30-50 millioner år. Den lange ilt-frie proces er det, der får plantesaften til at ændre sig og olieindholdet til at blive reduceret. Verdens ældste rav er mere end 200 millioner år gammelt, og det er en del af fascinationen, for det er i sandhed et fjernt stykke fortid, man bærer rundt på, hvis man har et ravsmykke. Er man særlig heldig, kan ravstykket endda indeholde fossiler af insekter.

Problemet med jagten på rav er, at den sjældent ender godt. Det kræver nemlig viden og træning af finde det, og derfor leder mange forgæves. For det første kigger mange efter det forkerte. De kigger efter gule flintesten, for sådan ser de ud, når de er slebet til. Ubear-bejdet kan rav dog være nærmest alle farver fra hvid til sort, og de rå klumper ligner derfor sjældent de slebne, hverken i form eller farve.

Mange kigger også på det forkerte tidspunkt, nemlig på en dejlig sommerdag, hvor de alligevel er på stranden. Men da ravet ligger i depoter ude under havbunden, kræver det en langvarig og kraftig storm af pålandsvind, før det river sig løs og driver i land, og det sker mest af alt om efteråret.

Endelig søger de fleste efter rav mellem strandens sten. Men rav lægger sig sammen med ting, der har samme vægtfylde, eksempelvis vandtrukne træstykker, tangrester, gule havsvampe og den slags. Det lægger sig typisk i en sort bræmme på stranden, og det er her, man skal lede. Går man i modlys, når man leder, er chancen endnu større.

Ravstykkerne er som regel meget små, men der bliver ind imellem fundet større stykker. Det største stykke rav fundet i Danmark de seneste 200 år blev fundet på stranden ved Skagen og vejede 3,8 kilo.