Heldet tilsmiler Magnus Carlsen

Halvvejs i matchen om skak-verdensmesterskabet ser norsk mester ud til at bevare VM-titlen, han vandt sidste år

Skakverdensmester Magnus Carlsen hilser her siddende på sin udfordrer, Viswanathan Anand, forud for et af partierne i den igangværende match om verdensmesterskabet. -
Skakverdensmester Magnus Carlsen hilser her siddende på sin udfordrer, Viswanathan Anand, forud for et af partierne i den igangværende match om verdensmesterskabet. - .

Når der spilles om verdensmesterskabet i skak, er der afsat tre uger til hele matchen, som består af i alt 12 partier. Dag efter dag grubler spillerne i timevis for at finde det allerbedste træk hver eneste gang.

Men selv de allerbedste er kun mennesker. Da verdensmester Magnus Carlsen fra Norge og den tidligere verdensmester Viswanathan Anand fra Indien i lørdags hver skulle udføre deres 26. træk i det sjette parti, dummede de sig begge to.

Og måske var måden, det skete på, så psykologisk afgørende, at verdensmesterskabet reelt blev afgjort på det par minutter.

Forud var gået fem partier, som havde været både spændende og jævnbyrdige. Efter en indledende remis bragte Carlsen sig i spidsen med en sejr i andet parti. Men i tredje parti vandt Anand og udlignede dermed stillingen. I betragtning af, at Anand ikke formåede at vinde en eneste gang, da de to spillere mødtes sidste år i Indien, lovede dette godt for en mere spændende kamp. Der fulgte yderligere to remiser.

I sjette parti fik Carlsen med de hvide brikker den mest komfortable stilling og havde formentlig en lille fordel, da han i det famøse 26. træk overså en - på dét niveau - ret banal træk-kombination, som ville koste ham en bonde. For en almindelig amatørspiller lyder det måske ikke af meget, men selvom bønderne er skakspillets svageste brikker, er det på verdensmesterplan rigeligt til at vinde, hvis man er foran med sådan én, uden at der nogen form for kompensation. Idet han havde udført sit 26. træk og skulle til at skrive det ned, stivnede han, fordi han nu så muligheden.

Anand var nu i trækket. Mens alverdens stormestre uden for spillestedet i den russiske sortehavsby Sotji tweetede og chattede løs på alle elektroniske platforme om inderens kæmpechance for at komme foran, tænkte han i under et minut - og overså muligheden. I stedet for at foretage det springer-slag, der ville bringe ham foran med en bonde, foretog han et harmløst bondetræk. Carlsen faldt helt sammen som reaktion på sit ubeskrivelige held.

”Når du ikke forventer at få en gave, modtager du den somme tider ikke,” forklarede Anand på den efterfølgende pressekonference.

Han forestillede sig ikke, at verdensmesteren kunne overse noget så banalt, og derfor overså han også selv det træk, han uden tvivl ville have set mod en svagere spiller. Denne måde at tabe et skakparti på er den mest smertelige, for man kan kun bebrejde sig selv, at man ikke vandt. Og man bliver ikke verdensmester, hvis man har overdreven respekt for modstanderen.

Fra 27. træk og frem spillede Carlsen bedst og vandt.

Efter en fridag søndag spilledes syvende matchparti i går. Her stod Magnus Carlsen længe bedst, men det lykkedes Anand at holde remis efter ikke færre end 122 træk.