Bag julen ind med børnene

Vælger man de rette opskrifter, kan den yngste generation være med til at bage julen ind

Der findes mange opskrifter på pebernødder og nogle vil mene, at denne opskrifts kager er for sprøde. Men vi vender tilbage til den år efter år, fordi selv ganske små børn kan være med.
Der findes mange opskrifter på pebernødder og nogle vil mene, at denne opskrifts kager er for sprøde. Men vi vender tilbage til den år efter år, fordi selv ganske små børn kan være med. Foto: Leif Tuxen.

Et klassisk quiz spørgsmål på denne årstid lyder: Hvem er julesmåkagens alderspræsident?

Det rigtige svar er klejnen, som man kunne lave i husholdinger uden komfur, da klejnen skal koges i fedt. Næstældst er pebernødderne, som menes at stamme tilbage etil 1500 og 1600 årene. De andre julesmåkager er langt nyere og hænger sammen med introduktionen af komfurer i sidste halvdel af 1800-tallet.

Og mens vi er ved potentielle quiz spørgsmål: Hvad har hjorte med hjortetaksalt at gøre? Før i tiden fremstillede man et pulver af knogler, horn og hjortetakke, som man kunne bruge til at få bagværket til at hæve. I dag er hjortetaksaltet dog syntetisk fremstillet og man skal bruge det med varsomhed.

I begge dagens opskrifter indgår hjortetaksalt, men nok så vigtigt er at det er opskrifter, at man inviterer børn til at bage med. Der findes mange opskrifter på pebernødder og nogle vil mene, at denne opskrifts kager er for sprøde. Men vi vender tilbage til den år efter år, fordi selv ganske små børn kan være med og når et afsnit af julekalenderen vises, så er der en skål af de hjemmebagte pebernødder og lidt frugt på bordet.

Når man er ved at være træt af at lave pebernødder, som helst skal have samme størrelse, så er det forfriskende at få lov at tage fat på diverse udstiksforme. Andre deje har været forsøgt taget i brug til dette formål, men dejene været for svære at arbejde med, og familieprojektet blev dermed til et voksenprojekt. Vi sætter chokoladeknapper på firgurkagerne, inden vi bager. Kan man ikke stikke ud, så kan man pynte.

Har man tid og tålmodighed kan man pynte kagerne langt flottere med glasur og diverse sukkersager, når de er bagt.