Besøg Armenien: Verdens ældste kristne nation

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser den 4.-11. september på en rejse til Armenien. Landet, som er på størrelse med Jylland, har en meget rig historie og fantastisk natur og er nu på vej til at blive et populært rejsemål

Klosteret Geghard kommer vi også til at besøge på turen.
Klosteret Geghard kommer vi også til at besøge på turen. Foto: Unitas Rejser.

Armenien har verdens ældste statskirke, der blev grundlagt i 314. Ifølge traditionen var det dog allerede apostlene Thaddæus og Bartholomæus, der bragte kristendommen til Armenien i det første århundrede efter Kristus, men der skulle altså gå et par hundrede år, inden Gregor Lysbæreren blev den armensk apostoliske kirkes første overhoved.

I det femte århundrede opfandt munken Mesrop Mashtots det armenske alfabet med dets 36 bogstaver og oversatte for første gang Bibelen til armensk. I dag er mere end 90 procent af Armeniens tre millioner indbyggere medlemmer af den nationale kirke, som har hovedsæde i byen Etchmiadzin.

Armeniens natur er bjergrig med adskillige toppe på over 3000 meter, og landskabet er kendetegnet ved de mange smukt beliggende klostre og kirker med karakteristiske ottekantede tårne og spidse kupler. Bjergsøen Sevan er regionens største vandressource med et rigt dyre- og planteliv, og området tjener som feriested for mange turister fra blandt andet nabolandet Iran.

Det græsk-romerske tempel Garni tæt på hovedstaden, Jerevan, fra det første århundrede er en af Armeniens største turistattraktioner. Templet blev restaureret i 1970’erne og er et af de få levn fra tiden, før kristendommen gjorde sit indtog i landet.

Hvor landdistrikterne mange steder er fattige og præget af stor arbejdsløshed, er der en rivende udvikling i hovedstaden Jerevan, hvor nye eksklusive bygninger skyder op, som kun en lille elite af rige armeniere har råd til at bo i.

Man går op ad trapperne på monumentet Jerevans Kaskader, og på en klar dag kan man nyde synet af landets nationalsymbol, det snedækkede bjerg Ararat med de karakteristiske to toppe.

Der en stærk historisk forbindelse mellem Danmark og Armenien: Under det armenske folkedrab i 1915 og i de efterfølgende år gjorde nogle danske kvinder en helt særlig indsats for armenierne.

Især sygeplejersken Maria Jacobsen og læreren Karen Jeppe er to kvinder, som rigtig mange armeniere husker den dag i dag, og på folkedrabsmuseeet i Jerevan er en særlig afdeling dedikeret den skandinaviske hjælpeindsats i forbindelse med folkedrabet.

Rejseledere er Andreas Rasmussen og Mikkel Bandak, og rejsen foregår i samarbejde med Dansk Armeniermission.

Armeniens natur er bjergrig med adskillige toppe på over 3000 meter.
Armeniens natur er bjergrig med adskillige toppe på over 3000 meter. Foto: Unitas Rejser