Betaling i bevægelse

"Mobilepay" blev året ord.
"Mobilepay" blev året ord. Foto: Simon Læssøe.

Hvert år kårer Dansk Sprognævn sammen med DR, og i år også sammen med rapperen Ali Sufi, et ord, som kaldes årets ord, fordi det i særlig grad opfanger tidens stemninger, betydninger og lyd. I år blev det ordet mobilepay, som de fleste af klummens læsere sikkert allerede kender enten fra omtaler her i avisen eller fra radioen.

Danske Bank er nok ret glad for det valg. Det er deres ord, eller i hvert fald var det Danske Bank, som lancerede muligheden for at overføre penge fra mobiltelefonen. Når man har sådan en smartphone, som de små telefoncomputere jo hedder, kan man downloade en applikation, kaldet en app. Med sådan en lille teknologisk opfindelse i smartphonen i hånden kan man overføre penge til sine venner eller betale gæld, mens man vandrer ad H.C. Andersens Boulevard, er på toilet på Kolding Banegård eller vandrer i Rold Skov.

Det er da frihed! Det er i hvert fald en mulighed, som mange tusinde mennesker for længst har taget til sig. Skal man samle ind til en kollegas fødselsdag på min arbejdsplads, så er det frem med mobilepay'et.

Betalingen sker i bevægelsen. Snart vil mobilepay være et langt større anliggende. Institutioner som bank, kommune, bibliotek, skattevæsen, forsikring og postvæsen bliver til apps i en lille mobil computer, vi alle trasker rundt med i lommen.

På den måde rammer valget af mobilepay tidens trend. Det rammer også ved sin engelskhed: ordet udtales naturligvis moubai'lpei. Det udtales på engelsk og betyder jo, direkte oversat, bevægelig betaling eller bevægelsesbetaling. Mobile er jo imidlertid også det populære navn for en mobiltelefon, som lidt mere officielt hedder en cellular phone. I ordet mobilepay ligger der betydninger af og associationer til noget, der er i bevægelse, glider, noget let, elegant, noget som er uden for tiden eller som i hvert fald ikke spilder tiden.

Der er ikke noget så trist som at skulle spilde tid på at betale! Forestillingen om, at vi, hastige, moderne mennesker med damp på karrieren, skulle stå i kø foran en skranke, er stendød. Vi er online! Vi lever i bevægelsen og dyrker dernæst kvalitetstid. Ingen skranker, ingen ventetid, download en app og glid videre i den moderne eksistens. Penge er ikke et problem, de findes knap nok mere sådan i fysisk form. Penge er digitale tal, der let og elegant cirkulerer i overførsler fra en app og til en anden(s).

Mobilepay er dermed et godt bud på et ord, der har placeret sig på scenen i 2014, og som rummer væsentlige træk og stemninger fra det år. Der var andre spændende ord i spil som for eksempel madspild, byhaver og normcore, der alle handler om øget bevidsthed om ressourcer og grøn omstilling. Der var også ord som nødløgn, konkurrencestat, ebola, girafgate og regnbueaktivist. Nogle af dem tager jeg op senere. Det er mobilepaytime, et udtryk for individualisering og ophævelse af alle tids- og stedsbarrierer. Jeg kan række dig 100 kroner fra Shanghai til Odense på 22 sekunder via mobilepay.