Bliv selvforsynende i sundhed

I aronia-saft er antioxidanteffekten med runde tal 20 gange æblesaftens, 7 gange tranebærsaftens og 4 gange blåbærsaftens. Så find et hjørne i haven, hvor der er plads til en aroniabusk

Aronia er en køn busk, der netop nu står med tunge klaser af sorte bær og kønne, blanke blade med begyndende høstkolorit. Aronia kan gro i enhver have. –
Aronia er en køn busk, der netop nu står med tunge klaser af sorte bær og kønne, blanke blade med begyndende høstkolorit. Aronia kan gro i enhver have. –. Foto: Mette Østergaard.

Aronia er en busk, der netop nu står med smukke, blanke, grønne blade og strejf af orange høstfarver. Inden længe bliver høstfarven flammende rødorange. Aroniabuskens oprindelige hjemsted er det nordøstlige USA, hvor indianerne anvendte den. Siden er den blevet udbredt i Østeuropa og er nu også blevet ret almindelig i Danmark. Ikke blot i haverne, men også som nicheproduktion i landbruget.

Busken hedder på dansk surbær, og det er præcis de sure, lidt beske bær, der er aroniabuskens hemmelighed. Bærrene er nemlig rasende sunde.

LÆS OGSÅ: Havens skatkamre

På Aarhus Universitet er der forsket i aroniabærrets sunde indhold, og det er først og fremmest dets meget høje indhold af antioxidanter, der er hemmeligheden. Mængden af antioxidanter i aroniabærrets saft er blevet sammenholdt med indholdet i andre, mere velkendte frugter. Aronia er topscorer i sundhed. I aroniasaft er antioxidanteffekten med runde tal 20 gange æblesaftens, 7 gange tranebærsaftens og 4 gange blåbærsaftens.

Aroniabær er på størrelse med solbær, og farven er sort længe før modenhed. Smager man på bærrene direkte fra busken, er smagen lidt besk, og bærret virker ikke saftigt. Aronia er i familie med røn, og frugten er som hos røn et såkaldt bæræble med et lillebitte kærnehus indeni. Bærrene kan hænge længe på kvistene gennem efteråret, og bliver de ikke høstet, snupper fuglene dem gerne, når vinteren nærmer sig.

Jeg har selv nogle buske , men hver gang jeg forsøger at lave noget vældig sundt og spændende til familien, som for eksempel aroniamarmelade med æbler eller aronia-smoothie med dadler, bliver det aldrig nogen overbevisende succes! Tænk, hvis jeg kunne omsætte al den sundhed, der netop nu dingler på buskene, til velsmagende sager!

Det kan lade sig gøre! Jeg har talt med en af pionererne inden for netop dyrkning og udnyttelse af aronia, Henrik Byrial Jakobsen, der driver den økologiske gård Vibevadgaard i Lejre. Henrik Jakobsen er ud over at drive økologisk landbrug uddannet plantefysiolog med en fortid som forsker ved Aarhus Universitet. Forskningen havde fokus på de stoffer, der har betydning for den sundhedsfremmende effekt af planter. På gården i Lejre forenes således den praktiske og den forskningsmæssige indsats for at udnytte bærrene, så både smag og sundhedsfremme bliver prioriteret. Samtidig med dette landmandskab har Henrik Jakobsen firmaet Byrial (www.byrial.dk), der netop har rådgivning vedrørende planters indholdsstoffer som speciale og kan rådgive en producent om at få det bedste, mest helsebringende og veldokumenterede produkt frem på hylden.

Aroniabærrene på markerne ved Lejre bliver til aronia-saft på flasker.

Sidste år blev bærhøsten til 18.000 flasker velsmagende saft. Aroniabærrene presses, og saften blandes med 11 procent æblemost for at runde smagen af, og intet andet. Saften varmes op, så den kan holde sig, men det er vigtigt, at temperaturen ikke kommer over 82 grader, da det forringer smagen, fortæller Henrik Byrial Jakobsen.

Høsttidspunktet har også stor betydning for det færdige produkt, og det er ikke umiddelbart til at se på bærrene, om de er tilstrækkeligt modne, forklarer han. Det er nødvendigt at smage sig frem, og det er lige nu her en uge inde i september, at de er klar her på min mark. Bare for en uge siden var de for beske i smagen.

Selv tager den økologiske landmand et shot af den rene vare, aroniasaft uden æblemost, som en god start på dagen. Årets saftproduktion fra Vibe Økologi er klar først i oktober og sælges fra gården, helsekostbutikker og restauranter, der ønsker at kunne tilbyde en alkoholfri menu.

Det er således værd at overveje, om ikke der er plads til en eller flere buske. De er nemme at dyrke, bliver en til to meter høje og brede. Buskene er meget sunde, vindføre og hårdføre; mere kan man næppe forlange! Aronia kan plantes som en del af havens randplantning, som bærbuske i køkkenhaven eller som solitærbuske til både pryd og nytte. Høstfarverne bliver smukkest, når busken står solrigt. Aronia blomstrer med kønne, hvidlige blomster i begyndelsen af juni.

Henrik Byrial Jakobsens anbefaling til private havefolk, der har lyst til at dyrke aronia, er at købe sorten aronia Aron eller aronia Viking, to sorter med gode bær. Begge er i handelen.

Buskene er meget frugtbare, så drømmen om at blive selvforsynende i sundhed behøver ikke kun forblive en drøm. Den ligger snublende nær, blot man har en lille bid jord!