Citronsommerfuglen er den ultimative forårsbebuder

Mens en række dagsommerfuglearter er truede, fordi levestederne indskrænkes, så er citronsommerfuglen robust. Den er en af blot seks arter af dagsommerfugle i Danmark, der overvintrer som voksen

Citronsommerfuglen er en af årets første sommerfugle. Især hannen har en flot citrongul farve, mens hunnen er mere gulhvid.
Citronsommerfuglen er en af årets første sommerfugle. Især hannen har en flot citrongul farve, mens hunnen er mere gulhvid. . Foto: Naturvejleder Leif Sørensen/Trente Mølle.

Tirsdag i denne uge blev der indrapporteret mindst 16 observationer af den særlige citronsommerfugl på hjemmesiden Danmarks Fugle og Natur. De mange indrapporteringer er tegn på, at den første forårsbebuder blandt sommerfuglene kommer frem i disse dage.

Det fortæller naturvejleder Leif H. Sørensen fra Trente Mølle Naturcenter på Fyn.

”Citronsommerfuglen er for mig den ultimative forårsbebuder, og det er lige nu, den kommer frem. Det er den første sommerfugl, man ser om foråret, og den er så usandsynlig smuk med den flotte gule farve. Specielt hannen har en kraftig gul farve. Hunnen er noget blegere og kan forveksles med en kålsommerfugl,” siger Leif H. Sørensen.

Fra marts måned kan man se citronsommerfuglen flyve rundt langs skove, hegn og i haver for at parre sig eller finde nektar. Støder hannen på en hun, som allerede er parret, løfter hunnen bagkroppen som afvisning. Hvis hunnen endnu er uparret, udspiller der sig en slags luftdans. Normalt varer parringen flere timer.

Citronsommerfuglen er en af de godt 63 dagsommerfuglearter i Danmark, og der er særligt mange citronsommerfugle om foråret og om vinteren.

Mens en række dagsommerfuglearter er truede, fordi levestederne indskrænkes, så er citronsommerfuglen robust. Den er en af blot seks arter af dagsommerfugle i Danmark, der overvintrer som voksen. Den tåler hård frost og har ingen problemer med at klare de relativt milde vintre i Danmark.

Faktisk danner citronsommerfuglen om vinteren en slags frostvæske ved hjælp af blandt andet glycerol og alkoholer. Det betyder, at den i vintersæsonen er så hårdfør, at den tåler indefrysning i is. Stofferne, som bruges til at udvikle frostvæsken, udvikles i takt med, at dagene bliver kortere. Til gengæld dør citronsommerfuglen, hvis den bliver puttet i en fryser om sommeren. Den bliver omkring et år gammel og findes i det meste af landet bortset fra Vestjylland, hvor den er sjælden.