Daddelbrød til kyndelmisse

Kyndelmisse fejres til minde om Jesu fremstilling i templet. Vi markerer dagen med dadler, som er en spise lovprist blandt andet i Bibelen

Hjemmebagt daddelkage og lys på bordet til fejring af kyndelmisse, som er lysets fest og en markering af Marias renselsesfest samt Jesu fremvisning i templet 40 dage efter hans fødsel.
Hjemmebagt daddelkage og lys på bordet til fejring af kyndelmisse, som er lysets fest og en markering af Marias renselsesfest samt Jesu fremvisning i templet 40 dage efter hans fødsel. . Foto: Leif Tuxen.

Efter at have frosset i en uge vil jeg se frem til at tænde lys og fejre kyndelmisse i morgen. Når det er kyndelmisse, er halvdelen af vinteren er gået.

På snedækkede vinterdage som disse er det næsten umuligt at sige kyndelmisse uden at nynne Steen Steensen Blichers Det er hvidt herude, hvor kyndelmisse slår sin knude, overmåde hvas og hård, som det hedder i det første vers af sangen. Kyndelmisse er en fordanskning af det latinske udtryk missa candelabris, som betyder lysmesse.

Julen varer ved med kyndelmisse

Kyndelmisse er en fortsættelse af julens begivenheder. Kyndelmisse fejres til minde om, at Maria kunne komme i templet og fremvise sit barn. I Det Nye Testamente er det beskrevet, hvordan gamle Simeon tager Jesus i sin arme og bryder ud i en takkesang til Gud: For mine øjne har set din frelse, som du har beredt for alle folk: Et lys til åbenbaring for hedninger og en herlighed for dit folk Israel.

Visse steder i landet er der tradition for at fejre kyndelmisse med pandekager og flæsk. Hjemme hos os er der bred opbakning til pandekager, men i år bliver det med dette daddelbrød, at vi vil mindes lyset til åbenbaringer for hedninger.

Dadlen kan spores tilbage til 5500 år før Kristi fødsel og er en af de ældste afgrøder, vi kender til. Moses lovpriste de gode dadler fra Egypten. I Anden Mosebog, kapitel 15 kan man læse, at han gjorde holdt ved Elim, hvor der var 12 kilder og 70 palmer, som er blevet udlagt som daddelpalmer.

Og vil man spise dadler i Danmark ved kyndelmisse, kan man flere steder få dem til nedsat pris, for flere butikker sætter prisen ned på de dadler, som ikke blev solgt i julehandlen. Skulle man stadig have en rest dadler, der er blevet lidt tørre, kan man med fordel bruge dem i dagens opskrift: en intens, sød kage, hvor dadlerne først blødes op i te.

Daddelbrød til kyndelmisse

250 gram udstenede, hakkede dadler
1 dl te
250 gram hvedemel (brug gerne fuldkornshvedemel)
4 tsk. bagepulver
1tsk. kanel
1tsk. ingefær
125 gram farin
1 æg

Lad de hakkede dadler trække i teen i et par timer. Pisk æg med sukker. Rør mel og de øvrige tørre ingredienser i. Vend de udblødte dadler i dejen.

Brødet kan bages i en sandkageform på en liter foret med bagepapir. Det skal bage ved 180 grader midt i ovnen en time. Man kan med fordel dække det med stanniol det sidste kvarter.

Lad det hvile mindst et par timer, inden det serveres. Smør gerne skiverne med smør, så man har noget at stå mod kulden med.