De lyse nætter er over os

På vores høje breddegrader er der stor forskel på, hvor mørkt det bliver om natten året rundt

Hold kortet over hovedet med markeringen N rettet mod nord.
Hold kortet over hovedet med markeringen N rettet mod nord. Foto: grafik@ritzau.dk.

Vi bruger begrebet lyse nætter om den del af året, hvor Solen på intet tidspunkt står lavere end 18 grader under den nordlige horisont. Og det er situationen for Danmark i de næste tre måneder.

Vort land udmærker sig ikke ved stor geografisk udstrækning. Fra Gedser til Skagen er der kun cirka tre breddegrader. Men fordi vi ligger tæt på den polare zone, bliver der alligevel forskel på, hvornår de lyse nætter indtræder og slutter. I Skagen varer perioden med start omkring den 29. april cirka 108 dage, mens man i Gedser må vente til den 9. maj og nøjes med 86 dage. En forskel på mere end 20 døgn med lyse nætter fra syd til nord.

I astronomien betyder det selvfølgelig, at udsigten til de svagere objekter på nattehimlen i nogen grad er reduceret. Det gælder visuelle observationer - iagttagelser, der gøres med det blotte øje og gennem kikkerter. Men også fototekniske optagelser begrænses af den lysere nattehimmel, og observatorier på vore breddegrader er og var ofte lukket ned i denne periode. Det gjaldt eksempelvis Schmidt-teleskopet i Brorfelde syd for Holbæk. Optagelser med dette meget lysfølsomme teleskop var vanskelige, fordi det spredte lys i atmosfæren overdøvede de svage eller fjerne objekter, man ville registrere.

Selvom de lyse nætter dominerer, er der heldigvis klare objekter på nattehimlen. De klareste stjerner og planeterne kan stadig iagttages. Og netop de to klareste planeter, Venus og Jupiter, dominerer fortsat i vest og sydvest. Vi har tidligere omtalt dem, og mange har sikkert bemærket, at de nærmer sig hinanden. Afstanden mellem de to planeter er i dag cirka 38 grader, men om tre uger er denne afstand mere end halveret. Og faktisk kan vi se frem til et interessant nært møde i slutningen af næste måned, hvor Venus og Jupiter står mindre end en halv grad fra hinanden.

Venus har ingen måne, men dem har Jupiter mange af. De fire klareste, kaldet De Galilæiske Måner, blev opdaget af den italienske astronom Galileo Galilei i 1610, da han som den første rettede det nye redskab, kikkerten, mod Jupiter. Hans optegnelser vidner om en ihærdig indsats for at beskrive det nye fænomen, nemlig at ikke alting kredsede om Jorden. Denne kendsgerning var et væsentligt bidrag til forståelsen af det heliocentriske verdensbillede, hvor Solen er det centrale objekt.

Selvom hans kikkert ikke havde nutidens optiske kvalitet, må det have slået ham, at Jupiter faktisk fremstod som en klode og ikke bare som en punktformet ”vandre-stjerne”, sådan som planeter tidligere var opfattet.

To andre planeter befinder sig også i nordvestlig retning efter solnedgang. Men de fremstår begge meget lyssvage. Mars er nederst og så tæt på Solen, at den orangerøde planet går ned cirka 50 minutter efter denne, det vil sige allerede inden himlen er tilstrækkelig mørk. Lidt højere kan man måske få øje på Solsystemets inderste planet, Merkur. Som det fremgår af kortet, befinder Merkur sig ekstremt lavt over horisonten ved 23-tiden. Måske skulle man forsøge sig omkring klokken 22.30, men det kræver fri udsigt til horisonten i nordvestlig retning.

Den sidste af de klassiske fem planeter, Saturn, er faktisk også på himlen, men her skal man vende blikket mod den sydøstlige horisont. Den fjerne planet er i denne tid klarere end Mars og Merkur, men langtfra så klar som Venus og Jupiter.

I det klassiske geocentriske verdensbillede, hvor Jorden var verdens centrum, var de syv kendte (inklusive Solen og Månen) vandrende objekter placeret i syv sfærer omkring Jorden. Den yderste af disse planetsfærer tilhørte Saturn. Denne planet var opfattet som den fjerneste, fordi den bevægede sig langsomst i forhold til stjernehimlen. Logikken var enkel: Jo fjernere et objekt er, desto langsommere må dets bevægelse se ud. Det kendte man fra løbende dyrs bevægelser i naturen. Ved 23-tiden kan man få et glimt af denne fjerne planet over den sydøstlige horisont. Selvom Saturn er Solsystemets næststørste planet, er den så langt væk, at dens klarhed slet ikke kan hamle op med de to først omtalte. Himlens løve er nu rykket mod sydvest og har givet plads til den nordlige stjernehimmels klareste stjerne, Arcturus, i stjernebilledet Bootes (Bjørnevogteren). Sammen med Karlsvognen dannede denne stjerne for kvægnomaderne i Sahara symbolet for kvægets ben. Da denne kultur for 6500 år siden etablerede kilometerlange megalitlinjer, var nogle af dem netop rettet mod opgangsstedet for Arcturus. Umiddelbart skulle man mene, at de kunne nøjes med én megalitlinje, der pegede på det sted ved horisonten, hvor Arcturus ville vise sig, men der er faktisk tre. Da jordaksen langsomt vrider sig, forskydes opgangsstedet for stjerner. Derfor måtte de med cirka 300 års intervaller eta-blere yderligere linjer, for at magien i deres forståelse af stjernesymbolernes betydning kunne fastholdes.

I den efterfølgende dynastiske Nil-kultur, der med sikkerhed var relateret til aktiviteterne i Sahara, støder man også på dette kvægsymbol. Men her er det reduceret til kun at omfatte selve Karlsvognen. Det er muligt, at Arcturus i forhistorien var taget med, fordi retningen til denne klare stjernes tilsynekomst kunne bruges til navigation på de vidtstrakte sletter i Sahara. Her skulle man ikke fare vild.