Fisk, fest og fællesskab

En enkel forret med laks kan serveres til pinsens fælles måltider. -

En enkel forret med laks kan serveres til pinsens fælles måltider. - Foto: Petra Theibel Jacobsen

Man kan meget passende nyde pinsedagene med en enkel, men velsmagende fiskeanretning i afdøde biskop Jan Lindhardts ånd

Tidligere Roskilde-biskop Jan Lindhardt, der døde sidste år, foreslog tilbage i 1999 danskerne at spise fisk i pinsen. Et initiativ, han skulle høre meget for. Han har selv fortalt om eftervirkningerne af den såkaldte fiskekampagne:

”Mine bispekolleger giver mig pænt hånden, når vi mødes, men samtidig holder de sig for næsen med den anden hånd. Nå, det er jo bare for at drille (håber jeg).”

Selvom det måske kan virke fjollet, at en biskop allierede sig med fiskeindustrien, var det måske ikke så dumt endda. Jan Lindhardt mente, at pinsen var ved at blive glemt og ”madløs”, modsat eksempelvis jul og påske, som vi forbinder med særlige madtraditioner som and og lam. Og både traditioner og måltider kan samle familie, venner og kollegaer og dermed være fællesskabsstyrkende.

Og pinsen handler netop om fællesskab. Nærmere bestemt enhed. Den katolske teolog Raniero Cantalamessa udlægger så fremragende betydningen af Helligåndens komme i den lille bog ”Pinse Mysteriet”. Han forklarer, hvordan Jesu disciple før pinsedag hver især søgte efter selvbekræftelse og personlig overlegenhed og brugte enhver anledning til at kappes om, hvem af dem der var den største iblandt dem. Smålige uoverensstemmelser og kappestrid herskede mellem dem. Men efter åndens komme i pinsen blev deres tanker flyttet fra dem selv til Gud, og vi ser, hvordan et fællesskab med ét hjerte og sind blev dannet.

Og, skriver Cantalamessa: ”Det er denne enhed, som må understøtte og krone alle andre former for enhed hos den troende, selv de naturlige: ægteskabets enhed mellem mand og kvinde og broderkærligheden i et fællesskab. Det er denne enhed, der får os til at udbryde med salmisten: 'Hvor er det godt og herligt, når brødre sidder sammen!'.”

Hvor er det godt, når familie, venner og kollegaer sidder sammen, vil jeg tillade mig at reformulere salmisten og vil i samme åndedrag fore-slå, at man på Jan Lindhardts bud samles om en omgang pinsefisk.

Jeg vil ikke selv bruge timer i køkkenet, men vælge en nem anretning og i stedet prioritere fællesskabet. I opskriften indgår en himmelsk økologisk creme fraiche 48 procent, der fremstilles i små kogekar på Christiansfeld Mejeri i Sønderjylland. Desværre forhandles den kun hos Arla Unika i Torvehallerne i København. Alternativt kan man købe en 48 procent creme fraiche fra Naturmælk.