Forladt spansk kirke bliver til skaterpark

En forladt kirke i Nordspanien har fået en ny og usædvanlig anvendelse. Kirken er blevet indrettet som skaterpark og udsmykket af en spansk graffitikunstner

Siden indvielsen kort før jul sidste år er det strømmet til med skatere og deres skateboards fra hele Spanien og andre lande i Europa.
Siden indvielsen kort før jul sidste år er det strømmet til med skatere og deres skateboards fra hele Spanien og andre lande i Europa. . Foto: Cesar Manso/AFP/Scanpix.

For 100 år siden var det bøn og salmesang, der trak folk til kirken i Llanera, en lille by i Asturien i Nordspanien. I årtier lå kirken ubrugt og forladt hen, men i dag har den fået nyt liv som tumleplads for skatere og deres skateboards.

Siden indvielsen kort før jul sidste år er det strømmet til med skatere fra hele Spanien og andre lande i Europa.

”Vi får omkring 100 e-mails hver dag fra folk, der vil prøve skaterbanen,” siger Ernesto Fernández Rey fra selskabet Church Brigade, der driver kirken, til dagbladet La Vanguardia.

Fernández Rey arbejder på, at den gamle kirke skal kunne bruges til andre kulturelle formål såsom musikkoncerter, udstillinger og workshops, ligesom han er i færd med at oprette en skaterskole. Men han understreger, at han er åben over for andre idéer, som kan sendes på info@laiglesiaskate.com.

Kirken blev oprindelig opført i begyndelsen af det 20. århundrede på et område, der tilhørte den nordspanske sprængstoffabrik Santa Bárbara i Llanera, der ligger halvvejs mellem de to store asturiske byer Oviedo og Gijón. Dengang var Santa Bárbara-fabrikken en driftig virksomhed med hundredvis af ansatte. Og den store efterspørgsel på sprængstof gjorde, at fabrikken måtte køre i døgndrift, og de ansatte måtte arbejde på skiftehold.

Derfor byggede ejerne boliger til de ansatte på fabriksområdet, så de kunne komme hurtigt på arbejde. Og de byggede desuden den lille private kirke på 300 kvadratmeter, så medarbejderne ikke behøvede at tage længere væk for at komme til messe.

Efter at Den Spanske Borgerkrig sluttede i 1939, flyttede Santa Bárbara væk fra området og efterlod boligerne og kirken i en sørgelig forfatning. Stort set alle ruder i kirkens vinduer var smadret, og flere steder var der skudhuller i murværket. Nogle år senere blev alle bygningerne bortset fra kirken jævnet med jorden for at give plads til en virksomhedspark.

Kirken fik dog lov at stå forladt og ubenyttet i mange årtier. Lige indtil den lokale møbelhandler Ernesto Fernández Rey købte den i 2007 med det formål at indrette den til kulturhus med mange forskellige aktiviteter. Men den økonomiske krise forhindrede ham i at gennemføre sine planer, og i stedet oprettede han fonden Church Brigade, der skulle omdanne kirken til en lokal skaterpark.

Netop fordi kirken er privat, har den aldrig været underlagt Vatikanet og den katolske kirkes ledelse i Spanien, og derfor kan kirkerummet i dag anvendes til andre formål end rent kirkelige.

Efter flere års arbejde baseret på frivilliges indsats og donationer lykkedes det at få lavet det store skateboardgulv i kirkerummet. Men skaterparken begyndte først rigtig at tiltrække sig opmærksomhed, da den spanske graffitikunstner Oscár San Miguel, kaldet Okuda, trådte til og udsmykkede kirkerummet med sin farvestrålende popart, som han er blevet kendt for i graffitiværker i blandt andet Madrid, Moskva og Manchester.

Et læskedrikfirma og en producent af maling gav sponsorstøtte, og andre cirka 170.000 kroner blev hentet via private indsamlinger. Det har været tilstrækkeligt til at sætte vinduer, murværk, en del af alteret og en stor træbalkon i stand og til at betale de adskillige liter maling, som Okuda har brugt. Kirken i Llanera, der allerede har fået tilnavnet Det Sixtinske Kapel, blev genindviet i december sidste år. Siden da har mailen glødet hos Church Brigade fra folk, der vil besøge den formentlig eneste kirke i verden, der bruges til at køre på skateboard i.