Fugle i formation varsler foråret

Et af de flotteste tegn på forårets komme er de store grupper af gæs i V-formation på himlen. –

Et af de flotteste tegn på forårets komme er de store grupper af gæs i V-formation på himlen. – Foto: Lars Laursen/Scanpix

Når en gås flyver, presses luften nemlig sammen under vingen og undslipper igen ved vingespidsen. Det skaber en kortvarig opstigende luftstrøm, som gåsen bliver båret af, og derfor giver det mening af lægge sig lige bag vingespidsen på gåsen foran

Gæs i tusindvis er i denne tid på vej mod nord til Svalbard, Nordøstgrønland og Sibirien. Her har de deres ynglepladser.

Det er ikke mindst landmændene glade for, for gæssene ynder at æde de grønne spirer i en grad, så staten fodrer med tonsvis af korn for at få dem væk fra afgrøderne. Vi andre kan også være glade, for det er et flot syn, når de kommer flyvende. Ikke mindst på grund af den særlige V-formation, de flyver i. Det gør de for at spare på kræfterne. Som små, kornfede cykelryttere ligger de i læ af hinanden og sparer faktisk op til 20 procent af deres energi på den måde.

Når en gås flyver, presses luften nemlig sammen under vingen og undslipper igen ved vingespidsen. Det skaber en kortvarig opstigende luftstrøm, som gåsen bliver båret af, og derfor giver det mening af lægge sig lige bag vingespidsen på gåsen foran. Som cykelrytterne skiftes de så til at tage den hårde tørn som forreste gås eller gase.

Der er god grund til at spare på kræfterne, for det er et langt stræk, de tager. Målinger har vist, at de klarer rejsen fra Danmark i ét hug – en distance på ofte mere end 3500 kilometer. Inden da har de

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.