Fuglekongen elsker milde vintre

Danmarks mindste fugl, fuglekongen, er særligt følsom over for den bidende kulde. Derfor har fuglen sat pris på det milde vintervejr i år

Fuglekonger, der overlever en dansk vinter, har den fordel, at de ved, hvor de bedste territorier og grantræer er i forhold til de rejselystne fuglekonger.
Fuglekonger, der overlever en dansk vinter, har den fordel, at de ved, hvor de bedste territorier og grantræer er i forhold til de rejselystne fuglekonger. . Foto: Jens Kirkeby/Scanpix.

Når man ser bort fra den seneste uges tid, har denne vinter været mild, og det glæder fuglekongen sig over. Med en kampvægt på fem til syv gram og en højde på ni centimeter er fuglekongen Danmarks mindste fugl.

Og de få gram på sidebenene gør fuglekongen særligt følsom over for den bidende kulde, viser en årlig optælling af bestanden af fuglekonger foretaget af Dansk Ornitologisk Forening.

Den lille fugl lever primært af bladlus og små insekter fra de danske granskove. Dens animalske madvaner gør det derfor også højst usædvanligt, at de ikke trækker sydpå om vinteren for at finde føde. Der er dog nogle fuglekonger, der fly-ver mod varmere himmelstrøg om vinteren, forklarer Timme Nyegaard, biolog ved Dansk Ornitologisk Forening.

Men de fuglekonger, der overlever en dansk vinter, har den fordel, at de ved, hvor de bedste territorier og grantræer er, i forhold til de rejselystne fuglekonger, der først vender hjem til Danmark i løbet af foråret. For-di de fleste fugle trækker sydpå om vinteren, er det let at høre de tilbageværen-de fuglekongers karakteristiske, højtliggende kald, sii-sii-sii, i de danske skove i denne tid.

Fuglekongen er lille, og derudover er dens udseende kendetegnet ved en gul stribe på issen med en sort kant nedenunder, så det næsten ligner en kongekrone. Heraf kommer også navnet. Ved vredesudbrud dukker der hos hannen en orange stribe op i midten af den sorte og gule issestribe.