Gastronomitemplets granola

Prøv en fuldfed, salt og sød granola fra en af verdens bedste restauranter

Blandede ingredienser til en delikat og velsmagende granola. Den er lavet til at drysse på tyk, usødet græsk yoghurt eller til at spise direkte fra beholderen, når lækkersulten melder sig.
Blandede ingredienser til en delikat og velsmagende granola. Den er lavet til at drysse på tyk, usødet græsk yoghurt eller til at spise direkte fra beholderen, når lækkersulten melder sig. . Foto: Art Meyerhoff.

Ved afslutningen på hvert måltid på den elegante top-restaurant Eleven Madison Park i New York får hver gæst en afskedsgave fra huset i form af køn lille glasbeholder med gylden, sprød granola.

”Vi har lavet morgenmad til dig,” forklarer restaurantens kokke omsorgsfuldt.

Eleven Madison Park blev i sommer tildelt femtepladsen på den prestigefyldte årlige San Pellegrino-liste over verdens 50 bedste restauranter, og restauranten er belønnet med tre Michelin-stjerner. Den er kendt som et kreativt, modernistisk tempel for molekylær gastronomi med et køkken fyldt af gale og geniale gastronomiske videnskabsmænd, der præsenterer deres kreationer som smukke, fantasifulde kunstværker, ofte pyntet med blade, stilke og farvestrålende blomster.

Restaurantens granola, som kan findes på sidste side i dens kogebog ”Eleven Madison Park: The Cookbook” er imidlertid i en helt anden, langt mere let tilgængelig kategori: Den er enkel og klassisk og kræver ikke det store kemisæt, men kan snarere laves på et helt almindeligt komfur i et helt almindeligt køkken.

Hovedingrediensen er ydmyge, grovvalsede havregryn, der bages gyldne i en salt-sød blanding af ahornsirup, brun farin, salt og olivenolie. En rundhåndet mængde pistacienødder, kokosflager, græskarfrø, solsikkefrø og tørret frugt - helst sure kirsebær, men også tranebær, korender eller rosiner kan bruges - sikrer, at hver bid er både sprød og blød, syrlig og pikant.

Selvom amerikanerne har for vane at forbinde granola med hippier, veganere og fuglefrøspisende råkost-apostle, så bør den ikke forveksles med sin mere puritanske kusine, mysli. Eleven Madison Parks granola er nærende og afgjort sundere end de fleste af de forarbejdede morgenmadsprodukter, som med knaldfarver og kendte tegneseriefigurer kæmper om især de yngre forbrugeres opmærksomhed, men kan næppe betegnes som helsekost, selvom jeg har øget mængden af havregryn og reduceret originalopskriftens lige vel dekadente mængde af ahornsirup, farin og salt.

Den er lavet til at drysse i nogenlunde afmålte mængder på tyk, usødet græsk yoghurt eller til at spise direkte fra beholderen, når lækkersulten melder sig.

Og de, der virkelig vil forkæle deres middagsgæster, kan overveje at gøre som Eleven Madison Park og sende dem hjem med en fin lille beholder med næste dags morgenmad.