Genbrugsbutikker kom fra en præst i en Volvo

Danmark bugner af genbrugsbutikker. Mange af dem bygger på et kristent grundlag, og landets første blev til ud fra en kristen tanke om velgørenhed

Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, anslår, at der i Danmark er mere end 700 genbrugsbutikker med kristen tilknytning i Danmark. Arkivfoto.
Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, anslår, at der i Danmark er mere end 700 genbrugsbutikker med kristen tilknytning i Danmark. Arkivfoto. . Foto: Jens Dresling/Polfoto.

I august 1972 åbnede Danmarks første genbrugsbutik i beskedne lokaler i Gammel Munkegade 8 i Aarhus. Sognepræst ved Christianskirken i byen Herluf Andersen havde været på studietur i England, hvor han havde set Oxfam-butikkerne, der ved at sælge genbrugsvarer samlede ind til verdens fattigste. Sammen med sin kone, Ruth Andersen, besluttede sognepræsten, at det var en model, som også passede godt til den danske folkekirke. I årenes løb åbnede ægteparret således 80 genbrugsbutikker for Folkekirkens Nødhjælp.

”Han var pioner på området. Han var optaget af diakoni, og at ord og handling fulgtes ad. Det handlede om at hjælpe de fattige. Derfor levede ægteparret selv meget spartansk, og butikkerne blev indrettet uden unødvendig luksus, så overskuddet kunne blive så stort som muligt,” fortæller Kurt Ettrup Larsen, kirkehistoriker samt professor, dr.theol. fra Menighedsfakultetet.

I dag har Folkekirkens Nødhjælp mere end 120 genbrugbutikker landet over, og mange andre foreninger driver genbrugsbutikker. Således anslår Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, at der i Danmark er mere end 700 genbrugsbutikker med kristen tilknytning i Danmark.

”Genbrugsbutikkerne repræsenterer en kristen værdi om, at Gud har skabt alle ting, og Guds gaver skal forvaltes med ansvar og ikke bare smides væk. Faktisk vinder alle på det. Folk kan komme af med de ting, der er for gode til at smide på lossepladsen. Andre kan købe gode og billige varer. En masse fattige mennesker i verden får gavn af pengene. Og sidst, men ikke mindst, vinder alle de frivillige i butikkerne, som får et fællesskab og et meningsfuldt arbejde, hvor de føler, at de gør en forskel,” siger Kurt Ettrup Larsen.

Danmission, Frelsens Hær, Blå Kors og Kirkens Korshær er bare nogle af de foreninger, der driver genbrugsbutikker på et kristent og velgørende grundlag. Sidstnævnte forening står i dag for den største andel med hele 249 genbrugsbutikker.

Herluf Andersen gik bort i 2013, men man kan stadig møde Ruth Andersen i genbrugsbutikken i Gammel Munkegade.8