I vinterens grimme done

Vi nærmer os nu en årstid, hvor det ville være passende at synge Kaj Munks smukke sang om den blå anemone, der trods omplantning til et barskere klima trofast folder sine længselsfulde farver ud. Scanpix Denmark

Hvad betyder ordet done, der optræder i Kaj Munks sang om den blå anemone? Bliv klogere her...

Vi nærmer os nu en årstid, hvor det ville være passende at synge Kaj Munks smukke sang om den blå anemone, der trods omplantning til et barskere klima trofast folder sine længselsfulde farver ud. Der er inspirationer fra Blicher i det digt, der er nordisk stemning, og der er hyldest til kristendommen, naturen, poesien og livsmodet.

Der er imidlertid et ord i digtet, som volder mange besvær. Jeg er således flere gange blevet spurgt, hvad i alverden en done er? Der optræder nemlig sådan en hos Munk, hvis fjerde strofe i digtet hedder: ”Hvad var det dog, der skete?/ Mit hjerte koldt og hårdt som kvarts/ det smelter ved at se det/ den første dag i marts./ Jeg tænkte: 'Evigt skiltes ad/ min sjæl og glæden,' da jeg sad/ i vint'rens grumme done./ Nu gør min anemone/ mit hjerte atter glad.”

En done er en snare, altså et - heldigvis nu forbudt - redskab til fangst af fugle. Jeg læste som dreng bøger af forfatteren Torry Gredsted, der skrev kække romaner om kække drenge. Og i den drengeroman, der hedder ”Paw”, overlever samme Paw, som egentlig kommer fra Amazonas' jungle, og som er blevet behandlet som slave i den danske kultur, ved at bo i en

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.