Julemaden bliver sundere med rødvin og rosenkål

Nye undersøgelser viser at et glasrødvin til maden og grøntsager såsom grøntkål har positiv effekt på kolesterolet. Begge ting der har sin faste plads på julebordet og kan hjælpe til at gøre julen lidt sundere

Ekstrakt fra rosenkål hindrede optag af kolesterol i de røde blodlegemer. –
Ekstrakt fra rosenkål hindrede optag af kolesterol i de røde blodlegemer. –. Foto: .

Lad os bare konstatere det først som sidst: Julemad er ikke sund.

Det er måske ikke det, vi tænker mest på, når maratonmåltiderne bliver fortæret rundt om i landet i de kommende to uger.

Alligevel skader det jo ikke, hvis hjertet klarer sig sådan tåleligt også på denne tid af året.

Et par nye undersøgelser giver håb: Det viser sig nemlig, at et glas rødvin til maden begrænser den effekt, som rødt kød har på det dårlige kolesterol i kroppen. Desuden har også grøntsager såsom rosenkål og rødkål en god effekt på kolesterolet, som sætter sig i blodårerne. Det skriver det norske forskningssite forskning.no.

LÆS OGSÅ: Spis trygt masser af mager fisk

Rødt kød giver mere af det dårlige kolesterol, LDL-kolesterol, som havner i de røde blodlegemer, og som så sætter sig i blodårerne. Rødvin har vist sig at hindre ophobning af kolesterol i blodet.

Derfor har israelske forskere testet, hvordan kolesterolniveauet ændrer sig for mennesker, som spiste koteletter henholdsvis med rødvin og uden rødvin. Efter en dag på kotteletdiæt uden vin til maden blev mængden af LDL-kolesterol i blodet øget med 27 procent. Efter fire dage var niveauet næsten fordoblet.

Men: med rødvin blev hele den effekt annuleret forskerne registrerede ingen øgning i kolesterolniveauet blandt dem, som både spiste koteletter og drak rødvin.

Forskerne mener, at det skyldes, at polyfenoler et stof i rødvinen, som indeholder antioxidanten resveratrol hindrer, at LDL optages i blodet. Kolesterolet ender derfor i afføringen frem for i blodårerne.

Men at spise en kotelet med et glas vin til er ikke et rigtigt måltid. Maden bliver bedre, hvis der også er tilbehør, og hvis du er bekymret for Deres kolesteroltal, så anbefaler forskerne os at spise to typiske julegrøntsager: rosenkål og rødkål. De indeholder nemlig begge polyfenoler.

I et laboratorieforsøg viste det sig, at ekstrakt fra rosenkål hindrede optag af kolesterol i de røde blodlegemer.

Ifølge forskerne ser det slet og ret ud til, at polyfenoler gør blodcellemembranen mere modstandsdygtig mod kolesterol.

Dette er dog ikke testet på mennesker, men der er ingen grund til at tro, at De har noget at tabe ved at læsse grøntsager på tallerkenen, når fadet når dig.