Julemisteltenen over Wien

Bjarne Nielsen Brovst har været på besøg i Wien. Han anbefaler et besøg i Botanisk Have og i Palmehuset

Tegning: Kræsten Krum Byskov
Tegning: Kræsten Krum Byskov.

Intet sted i Europa gror der så mange Viscum album, misteltene, som i Wien. Denne stedsegrønne snylteplante, en cirka 60-70 centimeter høj buskagtige plante, sidder ofte på poppel, birk, ask og æbletræer, hvor den snylter sig gennem tilværelsen mange meter højt til vejrs. Og netop i Wien ser man den overalt. I de høje træer langs gader og parker, syd, øst, nord og vest, Tier-garten i Schønbrunn, Botanisk Have, etcetera.

På det store julemarked foran Schønbrunn Slot er der mere end 75 boder med alskens julestads, og ved mange af boderne hænger der, eller sælger man, misteltenen med de gul-grønne, enkønnede blomster og de hvide, klæbrige bær.

Og det er en gammel juletradition, at man juleaften må kysse enhver pige under en ophængt mistelten, hvor den end er placeret i stuen, i loftet, lysekronen eller dørkarmen. Men det er kun juleaften. I Wien anvendes den meget, i Danmark sjældnere. Vi købte en i Wien, men da vi kom hjem for få dage siden, var vi i Aalborg, og her kunne den også købes. Til dobbelt pris. I Wien 14-15 kroner, i Aalborg 39,95 kroner. Men et kys er et kys!

Gudrun og jeg besøger gerne Gudruns storesøster, Kirsten, og svoger, Christian, hvert år i Wien.

Vi havde et dejligt besøg i Botanisk Have og Palmehuset, der stærkt kan anbefales, uanset om det er sommer eller vinter. Palmehuset blev restaureret i 2012/13 og står nu færdigt, smukt og vel istandsat til de gamle palmer, der er helt tilbage fra 1880'erne, 10-15 meter høje. Indrettet i afsnit med overskriften: Afrika, Australien og Sydamerika. I det varme rum - aldrig under 10 grader celcius - står citrusplanter, der har stået her i årevis: citron, appelsin, grape og nektarin. Alt underdækket af bed med de skønneste planter som Cyclamen percicum, alpeviol, Camelia i knop og blomst. Dertil orkidéer i alle farver. Blomstrende Clivia, atter en række citrusplanter med appelsiner højt til vejrs under det nye glasrum. Jo, det er en stor glæde at være tilbage i Palmehuset efter et års pause, hvor vi på grund af ombygningen ikke kunne besøge stedet.

Årets juleudstilling i Palmehuset var denne gang helliget julestjernen ( Euphorbia pulcherrima). Her fortælles historien om Joel Robert Poinsette, der i 1835 sendte frø af planten fra Sydamerika til sin familie i Europa og dermed Wien, hvor den naturligvis fik tilnavnet E. Poinsettien. Udstillingen rummedeblandt andet et stort glasrum, hvor julestjerner i alle farver - også gyselige - stod side om side. Giftgrønne, isblå, violette, men så var der også julestjerner på cirka 2-2 meter med de klassisk røde og hvide blade, en sand fryd for øjet. Og husk, at saften af julestjerne er meget giftig!

Når man er i Palmehuset, kan man overfor finde Kaktushuset. Og det er også et besøg værd. Det er som at drage direkte ud i den afrikanske eller amerikanske ørken. Her gror de i et sjældent kaktuslandskab. Den tre meter høje Cephalocereus palmeri med sine store uldne, hvide duske, den smukke kuglerunde Aucistrocactus, den stærkt stikkende kaktus Grusonia og den storblomstrende Echinocerius. Jo, det gør indtryk, at disse sjældne planter kan gro her i Kaktushuset langt fra Afrika og Sydamerika, og at de har groet her i årtier.

Men nu er vi atter hjemme i Danmark. I morgen er det juleaften. Julemisteltenen er hængt op. Juletræet fra Vestskoven pyntet.

Glædelig jul og et godt nytår!