Jyder er nærige, og københavnere er højrøstede

Danskernes fordomme om hinanden lever i bedste velgående

Jyder er stadig bondeknolde, mener københavnerne. På billedet fra 1952 ses en hestehandler tage sig et hvil på Hjallerup marked.
Jyder er stadig bondeknolde, mener københavnerne. På billedet fra 1952 ses en hestehandler tage sig et hvil på Hjallerup marked. Foto: Mogens Amsnæs Denmark.

Fynboer er både sjovere og mere imødekommende end jyder, som til gengæld er henholdsvis mere nærige og højrøstede end fynboerne. Det viser en ny meningsmåling om jyders, fynboers og sjællænderes syn på og fordomme om hinanden, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge Klaus Rasborg, der er samfundsforsker, professor og ph.d. ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, kan en del af svaret på, hvorfor jyder stadig kalder københavnere for snobber, og hvorfor sjællændere mener, at alle jyder er bondeknolde, mens holdningen ofte er, at fynboere bare er naive, findes i historisk gamle forskelle mellem land og by.

LÆS OGSÅ: Her er gennemsnitsdanskeren

Det hektiske og pulserende liv i storbyen gør storbymennesker mere blaserte, oplevelseshungrende, individualiserede og måske overfladiske i modsætning til det mere rolige og sindige liv på landet, som i højere grad nærer de klassiske, protestantiske dyder som arbejdsomhed, nøjsomhed og påholdenhed, forklarer han til Morgenavisen Jyllands-Posten, og understreger, at de nedarvede forskelle er en del af baggrunden for klicheen om den nærige og sindige jyde kontra den mindre påholdende, selvglade og højrøstede københavner.

Forklaringen på, hvorfor danskerne bedømmer sig selv ud fra de faste forestillinger, de har, mener lektor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen skal findes i danskernes selvbilleder:

Med moderniseringen har har danskerne reproduceret billedet af den lille bonde fra Jylland, som ikke bevæger sig mere end tre kilometer væk fra sin hjemstavn, for så er han i udlandet. Så selvom vi alle er blevet moderne, og selv jyder har mobiltelefoner, fastholder vi et selvbillede, som har rødder langt tilbage, siger han.

Livsstilseksperten Niels Erik Folmann mener ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at fordommene mellem befolkningsgrupperen blandt andet findes, fordi de styrker det regionale fællesskab, samhørigheden og følelsen af at høre til en gruppe.

Vi plejer vores eget image ved at vurdere andre regioner anderledes end den region, vi selv stammer fra. Det er rart at kunne hævde sig selv ved at sætte andre i et mindre heldigt lys. Der er så mange fordomme, fordi fordomme om andre er med til at definere os selv som bedre, klogere, venligere og så videre, siger Niels Erik Folmann.

Samfundsforsker Johannes Andersen er dog i tvivl om, hvorvidt geografien i Danmark virkelig gør den store forskel eller ej, om jyder i virkeligheden er mere nærige end fynboer og sjællændere, og om sidstnævnte nu også er mere højrøstede.

Jeg vil gætte på, at hvis du sammenligner aalborgensere med aarhusianere, er der ikke den store forskel på en lang række områder, og det samme gælder, hvis du sammenligner vestjyder med fynboer, jyder med sjællændere eller på lokalt plan aarhusianere med københavnere. Og så må vi jo også huske på, at de fleste af dem, der bor i København, faktisk er jyder. Det giver stof til eftertanke, siger han.