Karpen har parringsleg på lavt vand

På solrige dage kan man derfor opleve at se karper, der står i overfladen og tager solbad

Karpen er en såkaldt fredfisk, der ikke spiser andre fisk, men lever af dyreplankton, insekter og planter. –
Karpen er en såkaldt fredfisk, der ikke spiser andre fisk, men lever af dyreplankton, insekter og planter. – . Foto: Scanpix.

Ferskvandsfisken karpen gyder i denne tid. Selve parringslegen foregår på ganske lavt vand i områder med vegetation, hvor æggene, der er klæbende, kan hænge fast. Æggene er meget små og klækker efter tre til fem døgn og hurtigst ved temperaturer på omkring 23 grader. De nyudklækkede larver er cirka fem millimeter lange og lever i den første uges tid af blommesækken. Når de er omkring otte millimeter lange, begynder de at svømme omkring og søge føde.

Karpen er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark og findes derfor kun, hvor den er blevet sat ud. Det typiske levested er i mindre søer, hvor den trives fint, men der findes også udsatte karper i større søer. De fleste udsætninger har som formål at skabe mulighed for lystfiskeri.

Ifølge hjemmesiden Fiskepleje.dk findes karper i næsten alle dele af landet, især på Sjælland, Fyn og i Østjylland og på større øer som Als og Bornholm. Til gengæld er forekomsten mere sjælden i det nord- vestlige Jylland. En kortlægning af karpens udbredelse viser, at den er øget betydeligt gennem de sidste 20 til 30 år. Det til trods for, at alle karpebestande skyldes udsætning, og at de mange steder ikke har nogen gydesucces på grund af sen gydning og små larver. Ofte dør de også af iltmangel om vinteren, hvis der er is på vandet over længere tid.

De forædlede karper, der stammer fra opdræt, vokser hurtigere end de vilde kar- per som i for eksempel flo-den Donau i Tyskland. Vildkarper kan blive op til 120 centimeter lange, mens de opdrættede normalt er tykkere og kan få en vægt på over 40 kilo. Set i forhold til andre ferskvandsfisk kan karper blive usædvanligt gamle, op til 50 år, især forædlede racer, der er blevet udsat i små beskyttede søer.

Karpen er en såkaldt fredfisk, det vil sige fisk, der ikke spiser andre fisk. Den lever af dyreplankton, vandinsekter, planter og dansemyggelarver. Den foretrækker at opholde sig i områder med blød bund, hvor den kan søge føde, og hvor der er vegetation som åkander og rankegrøde. Og gerne i beskyttede vige, hvor vandet varmes godt op af solen. På solrige dage kan man derfor opleve at se karper, der står i overfladen og tager solbad.