Monets landskab foreviges

I Giverny kunne Claude Monet give sig hen til sine to lidenskaber: maleri og havekunst. Haven er naturens ...

I Giverny kunne Claude Monet give sig hen til sine to lidenskaber: maleri og havekunst. Haven er naturens maleri, sagde han. Foto: Scanpix

Markerne omkring Monets have i Giverny, hvor han malede sine åkander, er blevet sikret mod bebyggelse, så hele landskabet bevares, som impressionismens fader så det

Claude Monet elskede bakker, blomster og vand. Alt dette var der til overflod i Giverny, 75 kilometer fra Paris. Og sådan forbliver det. Omgivelserne omkring huset og haven i den lille landsby, hvor Monet malede nogle af sine mest berømte billeder, vil blive ved med at se ud, som impressionismens store maler så dem.

Den franske udgave af Statens Kunstfond, Académie des Beaux-Arts, har netop købt 70 hektar landbrugsland og skov ”for at bevare det landskab, som Claude Monet kendte, elskede, vandrede i og så ofte malede”, som Akademiet forklarer.

”Den store eng lige ved siden af Claude Monets vandhave gik længe under navnet Poppellunden. Det var netop på et stykke af denne eng, at han anlagde sin vandhave i slutningen af 1800-tallet,” siger Hugues R. Gall, leder af Fondation Claude-Monet, som ejes af Académie des Beaux-Arts.

Claude Monets hus i Giverny i Normandiet er et monument i kunsthistorien. Hans berømte åkandebilleder blev malet her, i den vandhave med den berømte japanske bro, som impressionismens fader selv anlagde.

Hver morgen sejlede en havemand rundt i dammen og rensede åkanderne for eventuel sod og støv fra landevejen, så deres snehvide og skært

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.