Muldvarpeskud, julekrukker og nye roser

Bjarne Nielsen Brovst forbereder sig til julen. Krukker bliver plantet til. Der har også været tid til at plante roser, samtidig med at muldvarpene har været på spil

Kristtorn er en plante, der er som skabt til julekrukker. Den stedse- grønne plante, der tåler sol og skygge, gror fint i veldrænet jord.
Kristtorn er en plante, der er som skabt til julekrukker. Den stedse- grønne plante, der tåler sol og skygge, gror fint i veldrænet jord. . Foto: Anne Fonnesbech/Polfoto.

Vi har aldrig haft så mange muldvarpeskud i haverne her omkring på Nordgården som i år. I Skovhaven ned ad Æblestien, hvor der står cirka 30 æbletræer i smuk række efter hinanden, blandt andet Malus Ingrid Marie, M. Skovfoged, M. Belle de Boskoop, M. Filippa og M. Aroma. Muldvarpene har lavet mindst 40 skud, høje, men heldigvis med indgangshullet i midten af skuddet. Man frygter jo, det kunne være mosegrisen, der er på spil; men der er intet indgangshul ved siden af skuddene, men jeg synes godt nok, nogle af dem er meget høje.

Jeg læste en artikel om muldvarpe for ikke så længe siden. Den fortalte, at man bare skulle lade muldvarpene være i fred, de bruger de samme underjordiske gange og laver kun få nye skud.

Ak nej, muldvarpene har været i julehumør. Uden for haven mod syd ud mod Bredesande har vi talt mindst 50 friske skud. Så nu har vi at-ter opsat muldvarpefælder under spande og med en græstørv ovenpå.

Dog, vi har ingen fanget endnu! Vi får se hvem, der vinder.

Vi forbereder os travlt til jul. De senere år har vi samlet store og små krukker af ler, blik og zink. I mange af krukkerne har vi plantet Kristtorn (Ilex), og det er en plante, der er som skabt til julekrukker. Den stedsegrønne plante tåler sol og skygge, gror fint i veldrænet jord. I. Blue Prince med det blåmørke løv, og I. Silver Queen med de hvide kanter og grøngrå bundfarve.

Gudrun og jeg oplever ofte, at toårige skud af kristtorn gror vildt i skovene eller de mindre krat nede på Rude Strand, hvor vi har vor anden have.

Flere af krukkerne med kristtorn har derfor taget rejsen fra Østjylland op til Nordgården, hvor de stadig står ude på stålborde, træborde og hylder. Nu er alle krukkerne pyntet op med mos og små grangrene.

Gudrun har opsat de elektriske små lysledninger. Ikke noget lyshav, men dog fire steder. Et par er med batteri, et par drevet af solceller. Et sted lyser det fra en busk, et sted fra en hæk, et sted fra et lille grantræ og et sted fra en af krukkerne med kristtorn.

Jeg synes næsten, man kan se, muldvarpene har været oppe af hullerne og betragte skuet, selvom deres syn er meget dårligt. De små fodspor i den sorte muld kan anes næste morgen med de fem aftryk af tæerne på cirka 1,5 centimeter. Jo, julen er også kommet til muldvarpene!

Det har på mange måder været en god november måned. Vi har plantet roser ude langs et af vore drivhuse – Druen. Det er roser, der har tilbragt sommeren i krukker, blandt andet Rosa Korresia Fresia, R. Lykkefund og R. New Dawn. De to sidste er klatreroser, men vi skal nok holde øje med dem, indtil de atter skal flyttes, når de skal plantes i Skovhaven.

Nu er de godt beskyttet, står i læ og er ”puttet ind” med grene af rødgran og sitkagran, dem, der fore- løbig er blevet i overskud ved julepyntningen af krukkerne.

Det er jo det herlige ved at have store skovområder på de 50 tønder land ved Nordgården. Hver dag, når vi går vor tur gennem Nordskoven, Vestskoven, Østskoven og Porsemosen, så står der jo mindst tre, fire eller fem grantræer i hver skov, som vi standser op ved og nøje diskuterer, om det skal være juletræet i år. Jo, livet har mange udfordringer – på flere fronter.