Giv nyt liv til resterne

Med en rest rødvin og noget af julens krydrede te kan svesker blive til komp0t og spisekammeret blive et par rester fattigere

Når man køber et knoldselleri, kan det være svært at få brugt det hele, og ofte ender det bagerst i køleskabets grøntsagsskuffe.
Når man køber et knoldselleri, kan det være svært at få brugt det hele, og ofte ender det bagerst i køleskabets grøntsagsskuffe. . Foto: Iris.

I morgen er det fastelavn, og på onsdag indledes den 40 dages fastetid op mod påsken. Familiens yngste medlemmer efterlyster fastelavnsboller og har gjort det længe, men mens vi ser frem til endnu en højtid, så er det måske værd at se på, hvad køleskabet gemmer.

Og her på køleskabets nederste hylde står en urørt kasse med gode dadler, som blev indkøbt til julens gæstebud. De kan næppe bruges i fastelavnsbollerne, men 200 gram kan udstenes og blødes op i te, inden de bages ind i en krydderkage, som i stedet bliver til et dadelbrød. En rest af rugmel kan ryge i kagen, for et dadelbrød er nok sødt, men det må også gerne være groft.

Kassen er endnu ikke tom - det samme gælder kassen med grøntsager, hvor et runkent knoldselleri nærmest kalder på at blive befriet fra skralden. Og heldigvis er der også mange af de franske valnødder tilbage i nettet, og så nærmer vi os faktisk ingredienserne til en skøn, fyldig salat som Sonja Bock og Tina Scheftelowitz skrev om i en af deres salatbøger fra forrige årti.

Der kan gå sport i at finde rester og få dem brugt. Selvom man bilder sig ind, at man er typen, som køber ind efter indkøbslister og har overblik over, hvad der er på lager, så kan man blive ganske overrasket over, hvad man kan finde, når man går på restejagt: Tag den smukke krukke, hvor juleteen blev hengemt en af juleferiens sidste dage. Denne stærkt krydrede te smager afgjort bedst i kalenderlysets skær, men der er jo stadig en god del tilbage af teen.

Men teen kan gøre en forskel sammen med noget rødvin fra i aftes, hvis man marinerer en omgang svesker. Og den rest af makroner, som er levnet i en pose, kan knuses og kommes i fløden, som skal serveres til de marinerede svesker.

Og så er vi vist klar til at få bagt en stor portion fastelavnsboller.