Læserrejse: Olivenrejse til det blomstrende sydgræske efterår

Rejsens mål er Kardamili på Mani-halvøen, hvor den bedste olie i Grækenland fremstilles. -

Rejsens mål er Kardamili på Mani-halvøen, hvor den bedste olie i Grækenland fremstilles. - Foto: Peter Eastland/Scanpix

Formålet med olivenrejsen er at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, ...

Formålet med olivenrejsen er at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland. - Foto: Scanpix

Tag med Kristeligt Dagblad og Poul Joachim Stender på olivenrejse til Grækenland den 7.-14. november 2016

Perioden, hvor grækerne høster deres oliven, er yderst poetisk.

Høsten begynder i begyndelsen af november og varer frem til slutningen af januar. Overalt ser man grækerne banke oliven af træerne, samle dem op i sække og fragte dem bort til de oliepresser, der er i næsten hver eneste landsby. I november har turisterne forladt Sydgrækenland.

Efterårsregnen har kaldt blomsterne frem, og de ægte kastanjer er blevet modne. Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen, hvor den bedste olie i Grækenland bliver fremstillet.

Området er kendetegnet ved en særpræget arkitektur og billedskønne landskaber. For det meste er november i Sydgrækenland fuld af sol. Der kan bades fra Karda-milis mange strande, og på de græske taverner er de velsmagende, græske vinterretter kommet på bordet.

Formålet med olivenrej-sen er at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland.

Det vil ske ved, at rejse-deltagerne blandt andet selv deltager i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den fede, grønne, duftende olie. Men også ved besøg i kirker og kloster, hvor olivenolien bruges i ritualerne.

Foruden Poul Joachim Stender, der er præst og forfatter, deltager også profes-sor dr.med. Steen Stender, der i et foredrag ser på olivenolien med videnskabelige øjne.