Pas på den vinterblege hud i solen

Det er dejligt at komme ud i forårssolen, som her i Kongens Have i København. Men en dansker med gennemsnitlig vinterbleg hud kan faktisk kun tåle tre kvarter i middagssolen mellem klokken 12 og 15. -
Det er dejligt at komme ud i forårssolen, som her i Kongens Have i København. Men en dansker med gennemsnitlig vinterbleg hud kan faktisk kun tåle tre kvarter i middagssolen mellem klokken 12 og 15. - . Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

Endelig kom foråret, og det er bare med at komme ud at nyde det. Sådan tænker mange danskere.

”Men pas nu alligevel lidt på,” siger UV-forsker Paul Eriksen fra DMI ifølge DMI's hjemmeside.

”De kommende dage byder på UV-indeks på 3,8 til 3,9, og med den vinterblege hud, som en gennemsnitsdansker har, så kan vi ikke tåle lang tid i solen.”

Paul Eriksen vurderer, at vi faktisk kun kan tåle tre kvarter i middagssolen mellem klokken 12 og 15, før vi bliver solskoldede, så det giver god mening at beskytte huden.

”De færreste ved, at man rent faktisk er skoldet, hvis man efter 24 timer kan ane blot den mindste rødmen af huden,” siger Paul Eriksen. ”Man behøver slet ikke ligne en kogt krebs for at kunne betegnes som solskoldet.”

Det er vigtigt at undgå solskoldninger. De kan senere i livet føre til hudkræft.

DMI opfordrer til, at man undgår middagssolen uden solbeskyttelse. Brug tøj, søg skygge eller brug solcreme. Tænk især på at beskytte børnene mod solen.

Når vi nærmer os weekenden, skulle der ifølge DMI igen komme skyer, og UV-indekset falder igen.

Ifølge websitet apoteket.dk er en solcreme med faktor 15 tilstrækkelig. Man anbefaler at smøre rigeligt med solcreme med faktor 15 eller derover på dér, hvor huden ikke er dækket af tøj. Højere faktortal - typisk omkring faktor 25 - vælges for eksempel til børn, eller hvis man lider af soleksem, har en hudsygdom eller har et operationsar.