Pasty med forsinket lammefyld

Butterdej er den oplagte indpakning til de rester, der gemmer sig i køleskabet

Butterdej er en velsmagende indpakning om rester fra køleskabet. På billedet er det det stegte lam fra påsken.
Butterdej er en velsmagende indpakning om rester fra køleskabet. På billedet er det det stegte lam fra påsken. . Foto: Kåre Gade.

Jeg sidder og bladrer i kogebøger for at finde noget, der både passer til sæsonen og til en historie om en af mine venner. Det er en morsom historie, hvor jeg er med ham ude at købe bukser. Efter en del fælles tagen bukser af og på i prøverummet føler han sig foranlediget til at forklare sig over for den unge, mandlige ekspedient:

Vi er altså ikke gift.

Men hvis I var, ville det ikke være noget problem, svarer ekspedienten.

LÆS OGSÅ: Opskrift: Kogekonens bud på den lækre påskemenu

Problemet er, at jeg ikke kan få historien til at passe ind i en madklumme. Og den mad, der passer til sæsonen, kan jeg ikke komme i tanke om en historie til.

Siden jeg opdagede, at det gav positiv respons, når jeg lod opskrifterne ledsage af en selvudleverende anekdote, har klummen udviklet sig til en kompliceret kabale. Når kabalen går op, ser det ud, som om mit liv er fyldt med spændende mad og tragikomiske tildragelser, der på underfundig vis komplimenterer hinanden. Når kabalen ikke går op, er det, fordi mit liv i virkeligheden er fyldt med pastaretter og dybest set er uinteressant. Det sidste er min kone den første til at bekræfte.

Hvorfor skriver du ikke bare noget om mad? Folk gider alligevel ikke at læse om dig, siger hun.

Fruen er selv et kompliceret led i kabalen, fordi hun har vetoret, hvis hun er nævnt i klummen. Da de få interessante ting, jeg oplever, som regel involverer hende, skal jeg veje mine ord med omhu, hvis artiklerne skal gennem censuren.

Artiklen er til påsken. Jeg kunne skrive noget om, hvordan man bruger resterne af lammekøllen, siger jeg.

Lam til påske? Det er der ingen, der gider at læse om, siger hun.

Så kommer jeg i tanke om, at der har været ballade i Storbritannien, fordi regering lagde moms på pasty-bagværk med kødfyld, der sælges som fastfood. Der har også været en retssag om, hvorvidt man må kalde produktet Cornish Pasty, hvis det ikke er bagt i Cornwall. Jeg kunne filosofere over ophavsretten til butterdejsprodukter. Hvis Østrig forbød danske bagere at sælge wienerbrød, kunne vi begynde at kalde det for Danish ligesom englænderne. Men så skulle vi forbyde andre at bruge navnet. Jeg mærker, hvordan kulturkritik, køkkenfornuft og den tilstundende påskehøjtid forenes i perfekt timing. Jeg finder kolde kartofler, lammesteg og andre rester i køleskabet. Jeg går i supermarkedet og køber færdiglavet butterdej. Jeg får endda fruen til at hjælpe med at forme og fotografere pasties.

Da jeg skal sende artiklen, opdager jeg, at jeg har taget fejl af datoen. Den skal først bringes efter påske.

Lam efter påske? Det er der virkelig ingen, der gider læse om. Jeg overvejer, om jeg skal begynde forfra og forfølge buksehistorien eller gøre en ende på mit uinteressante liv. Men så går det op for mig, at kabalen er gået op. Næsten helt af sig selv.