Hvad har ”klummergøj” med Gøgereden at gøre?

Gøj i klummergøj er en forvanskning af gøg, altså navnet på fuglen. Hvorfor skal en stakkels fugl forbindes med dårlig karakter? Læs og bliv klogere

Gøgen har været forbundet med galskab, kukkeren, som den folkeligt hedder, har været brugt om gale mennesker. Han har kuk, kan man sige om en person! Den store film ”Gøgereden” af Milos Forman, som havde Jack Nicholson i en fantastisk hovedrolle, har det tema.
Gøgen har været forbundet med galskab, kukkeren, som den folkeligt hedder, har været brugt om gale mennesker. Han har kuk, kan man sige om en person! Den store film ”Gøgereden” af Milos Forman, som havde Jack Nicholson i en fantastisk hovedrolle, har det tema. Foto: FANTASY FILMS / Ronald Grant Archive / Mary Evans.

En af mine kolleger brugt forleden udtrykket klummergøj, om sig selv forstås, og det er da et udtryk, det er svært at lade ligge. Jeg skal måske indledningsvis slå fast, at en klummergøj ikke er en person, der skriver klummer, i hvert fald ikke nødvendigvis. Når ordet klumme anvendes i en avis, som eksempelvis nærværende, så er ordet en fordansket udgave af det latinske columna, der betyder søjle. Klumme refererer altså her til den søjleformede grafik, som spalter i aviser eller magasiner har. Tidligere benyttede aviserne netop genrebetegnelsen kolumne eller column, det sidste efter engelsk-amerikansk forbillede.

Det er andre betydninger, der gemmer sig i en klummergøj. Det gode, gamle substantiv klummer kan ganske enkelt betyde en klodset person, et fjumrehoved, en klodrian, klodsmajor eller klovn. Substantivet klummer er afledt af verbet at klumre, der er et nyere ord og opstået i begyndelsen af det 20. århundrede. Der er et familieskab mellem ord som klummer, klump, klumre, der alt sammen har noget at gøre med klodsethed. Det kan også hentyde til indelukkethed, hørm og stank, iltfattighed og mangel på fornyelse, som indgår i beklumret. Så det er under ingen omstændigheder positivt at være en klummer eller at være klumret.

Så er der endelsen -gøj. Hvad er nu det for en? Der findes et jiddisch ord, der staves som noget i retning af goy. Det betyder den fremmede, den der kommer udefra og ikke hører til. Det er næppe den vej, vi skal i klummergøj, men jeg tænkte, det var en sjov vinkel at bringe ind i klummen.

Endelsen -gøj bruges, står der i Den Danske Ordbog, undertiden som en spøgende eller dialektal form af det ældre, selvstændige danske ord gøj, der især lokalt og dermed dialektalt har været brugt som en nedsættende personbetegnelse. Du er en gøj, kunne man sige, og så er vejen til klummergøj jo klar. Gøj er så i øvrigt en forvanskning af gøg, altså navnet på fuglen, så nu skal endnu en stakkels fugl have en dårlig karakter.

I sidste uges klumme var det uglen, der stod for skud. Nu er det gøgen. Gøgen har - eller havde - et blakket ry i folkelige forestillinger.

Den er en skumringsfugl. Den gider ikke selv bygge rede, men stjæler plads til sine æg i småfugles reder. Dernæst overtager dens yngel værtens rede. Den kukker mystisk og uheldsvangert i sommernatten, mens mosekonen brygger, og varsler død og ulykke ifølge folketroen. Cuculus canorus, som gøgen hedder på latin, er en fugl, der har produceret mange myter. Er det død, den varsler, eller er det snarlig kærlighed og forlovelse?

Fuglen har også været forbundet med galskab, kukkeren, som den folkeligt hedder, har været brugt om gale mennesker. Han har kuk, kan man sige om en person! Den store film ”Gøgereden” af Milos Forman, som havde Jack Nicholson i en fantastisk hovedrolle, har det tema.

Ordet gøg kommer i øvrigt af det oldnordiske gaukr, som siden blev til det plattyske gök, der betyder nar.

Deraf kommer ordet gøg og fuglens navn. Den er en nar! Så nu nåede vi hjem til reden. En klummergøj er en klovn og en nar, men altså ikke en, der skriver klummer i Kristeligt Dagblad.

Bare så I ved det!