Svampe pibler frem i skovene

Svampesæsonen er i gang, og den fugtige sommer har sørget for, at der netop nu er masser af svampe i skovene

Når man tager på svampejagt, er der to ting, man skal huske: en kurv at lægge svampene i og en svampebog eller en svampesagkyndig, så man ikke får giftige svampe med hjem. –
Når man tager på svampejagt, er der to ting, man skal huske: en kurv at lægge svampene i og en svampebog eller en svampesagkyndig, så man ikke får giftige svampe med hjem. – . Foto: Gorm Kallestad/NTB/Scanpix.

Svampe kan godt lide varme og fugtighed. Og mens det har knebet med det første, har der ikke manglet fugt i skovbunden. Derfor pibler svampe i mange afskygninger frem overalt i statsskovene lige nu.

Læs også: Sådan undgår du giftige svampe, når du går på svampejagt

Der er særlig gode muligheder for at finde den almindelige kantarel, der er en af de mest populære spisesvampe. Den en nem at genkende på den orange farve, tragtformede hat og lamellerne, der løber ned ad stokken. Det oplyser Naturstyrelsen i et nyhedsbrev.

”Kantareller har nydt godt af den våde sommer og skyder lige nu frem i stort tal – også nye steder, hvor man ikke plejer at finde dem. Finder man kantarel-ler, skal man blot børste jordresterne af, tage dem med hjem og stege dem i smør. Tilsæt lidt fløde og salt, og så har man en himmelsk mundfuld,” siger naturskoleleder Trine Sørensen fra Naturstyrelsen i Sønderjylland.

En anden velsmagende svamp, man kan finde lige nu, er Carl Johan-svampen. Den kan man kende på den tykke og kraftige stok og den brune eller gråbrune hat, der ofte er lidt fedtet. Carl Johan kan bruges i supper, stuv-ninger eller retter, hvor man ellers ville bruge champignon.

”Når man tager på svampejagt, er der to ting, man skal man huske at tage med. Den ene er en kurv at lægge svampene i, for svampene er meget skrøbelige, og lægger man dem ned i en lomme eller pose, så smatter de nemt ud. Den anden ting er en svampebog,” fortæller Trine Sørensen:

”Før man sætter tænderne i en svamp, skal man selvfølgelig være 100 procent sikker på, hvilken svamp man har fundet. Hvis ikke man har en erfaren svampesamler at følges med, så må man medbringe en svampebog,” siger hun.

Naturstyrelsen holder den kommende tid svampeture mange steder i landet, hvor man under kyndig vejleding kan lære svampene at kende og få tips til at finde de gode svampesteder.

I statsskovene må man færdes uden for veje og stier og plukke svampe til eget forbrug.