Svigermor er ikke svigefuld

adult online education concept using a family on a laptop computer at

Hvad dækker ordet "svigermor" egentlig over? Iris

Ordet sviger- har ikke noget med svigt eller svigte at gøre, skriver Johannes Nørregaard Frandsen

Jeg må hjælpe fru Else Husted Kjær fra Nees ved Vemb! Hun har i en mail forklaret, at hun er overordentlig glad for sine svigerdøtre, men at hun egentlig ikke bryder sig om ordet svigermor.

Hun synes, det lyder som ”svig”, og at de mange dumme vittigheder, der findes om svigermødre, belaster ordet og rollen. Det sidste er der noget om. Der er sagt og skrevet og tegnet mange vittigheder, hvor svigermødre indtager en noget problematisk rolle.

Jeg kan dog straks trøste! Ordet sviger- har ikke noget med svigt eller svigte at gøre. Ordet, eller rettere præfikset, er kommet fra tysk Schwieger, men har lange rødder tilbage i oldgermansk og i et oldnordisk ord som svära, et middelalderligt dansk ord som suier og i et gotisk ord som swaihro.

Ordets betydning er faktisk ikke helt sikkert, men det tætteste, vi kommer på en betydningsrod, er ”sin” eller ”egen” eller ”sin egen”. Så en svigermor er altså ”sin-egen-mor”. Det giver jo tilsyneladende ingen mening. Men det gør det så alligevel, for ordet skal nok forstås derhen, at en svigerfar, henholdsvis svigermor, er far eller mor til den, der er gift ind i slægten. I den forstand er de ”sin egen”, altså ikke del af

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.