Sådan får man fugle i kassen

Redekassen er sat op i haven, men fuglene flytter ikke ind, og hvad gør man så? Naturvejleder Jens Søren Michelsen Krag giver nogle råd

Redekasser er sjovest at have, hvis de er beboet af fugle. Her er en musvit flyttet ind i én. –
Redekasser er sjovest at have, hvis de er beboet af fugle. Her er en musvit flyttet ind i én. –. Foto: Lars Gejl.

Småfuglene er for tiden på udkig efter gode redepladser. Hunnerne skal lægge æg, og ungerne fodres i ro og mag.

Men ofte må mejsen, træløberen og rødstjerten kigge langt efter pladserne, for i byerne og villakvartererne, hvor de fleste småfugle lever, er det småt med gode træer.

LÆS OGSÅ: Sjælden vadefugl trækker folk til Amager

Mange af de gamle træer, som ellers har ideelle huller og sprækker til småfuglefamilier, er for en stor dels vedkommende blevet fældet ofte af hensyn til sikkerheden for mennesker. Desuden er der ikke så mange spætter tilbage længere og spætten er ellers god til at lave huller, som småfuglene ynder at bygge rede i.

Derfor kan haveejere gøre både småfuglene og naturen en tjeneste ved at sætte redekasser op. Tjenesten gør også gavn for en selv, for fugle æder insekter, og jo flere fugle i haven, jo færre insektplager. Samtidig er der brug for mange småfugle, hvis spurvehøge og andre rovfugle skal have noget at leve af.

Men hvad gør man, hvis redekassen er sat op, og ingen flytter ind?

Ifølge naturvejleder Jens Søren Michelsen Krag fra Hanstholm Naturskole i Nordjylland kan man begynde med en hovedrengøring:

Har kassen tidligere været beboet, kan den være fuld af parasitter og lus. Dem er der ingen fugle, der har lyst til at dele seng med. Hæld derfor en termokande kogende vand i kassen, så er utøjet fjernet.

Selvom det afhænger af fuglearten, kan det gøre kassen mere attraktiv, hvis man lægger lidt mos eller græs i bunden. Det kan også øge chancen for, at et fuglepar flytter ind, hvis man anlægger en lille dam i haven. Så har fuglene både drikkevand og mulighed for at bade.

Det kan også have stor betydning, i hvilken retning indgangshullet peger. Hullet skal helst pege i nordøstlig retning, for så får kassen den bedste temperatur. Hvis hullet i kassen peger i den modsatte retning, altså sydvest, er der risiko for, at den bliver så varm, at enten æg eller unger dør af hedeslag. Fuglene ved instinktivt, at det hænger sådan sammen. Derfor holder mange fugle sig fra kasser, hvor indgangshullet vender mod sydvest. Kassen må heller ikke være for mørk, da det gør den ekstra varm i sollys.

Hullet i kassen må heller ikke være for stort. Igen afhænger det af den enkelte art, men musvit og blåmejse foretrækker for eksempel et hul på cirka tre centimeter i diameter. Mange småfugle foretrækker desuden, at kassen hænger et sted mellem en og tre meter over jorden.

Vil man gerne sætte redekasser op i byen, skal man lige kontakte kommunen og spørge om lov først. Sagen er god nok. For de små fugle mangler ynglesteder.