Tid til juletræ og hyacinter til vinterhaven

Juletræet skal hentes i Vestskoven, og de mange hyacinter er sat i særlige zwibelglas i vinduerne

Illustration: Kræsten Krum Byskov
Illustration: Kræsten Krum Byskov.

I alle de år, vi har haft have, må vi hvert år i december købe hyacintløg til vore mange hyacintglas. Dertil en plastickasse eller to med plads til 26 potter med næsten udsprungne hyacintblomster.

Vi køber dem som regel på planteskolen Bakken ved Aggersundbroen eller planteskolen ved Moesgaard i nærheden af vor have ved Rude Strand.

I år har vi købt en kasse hyacinter (H. orientalis) ”Baby Rosa” og en kasse ”Delft Blue”. Og de er lige til at bruge som små decembergaver eller julegaver. Igennem året går vi ofte i ”genbrugsen”, når vi er rundt i landet i forbindelse med møder eller foredrag.

Så køber vi små spånkurve, zinkbokse eller lignende, der er som skabt til at sætte hyacinter, mos, små stiklinger af svigermors skarpe tunge (Sansevieria) i. Lige til decemberbrug, og så koster sådanne små gaver næsten ingen penge at lave. Det passer én, der er født og opvokset ved Jammerbugten, godt!

Vi elsker også hyacintløgene, der kan købes nu. Vi har 30 hyacintglas her på Nordgården, samlet gennem mange år ved køb i Sverige, på Bornholm, Den Gamle By i Aarhus, Kompagnistræde i København etcetera. Disse zwibelglas, som de også kaldes, blev sat i produktion af Holmegaard Glasværk i 1830-1840'erne, og dem har vi også enkelte af. Kostbare.

Jeg synes særligt, det er skønt at sætte løgene i zwibelglassene. De skal stå køligt med vand kun til underkanten af løget. Put gerne et lille stykke trækul i vandet mod forrådnelse. Dertil en hætte eller kræmmerhus over løgene. Det er en herlig proces at følge, særligt i lysere glas, hvor man kan se de hvide trævlede rødders udvikling - seks til otte uger - , hvor så duften af de nyudsprungne hyacinter begyn-der at brede sig.

Vi er så heldige her på Nordgården, at vi har store vinduer ud til orangeriet med dobbeltruder og meget lidt sol. Det er det helt rigtige sted at fremdrive hyacinterne. For eksempel H. ”Elite-Pink Pearl”, hvide sorter som ”White Pearl” og ”Edelweiss”, gullige sorter som ”Yellow Queen” og ”Yellow Hammer”, røde sorter som ”Atlantic”, ”Woodstock” og ”Lord Balfour”, blå sorter som ”Blue Jacket” eller ”Blue Magic”, ja, mange flere sorter findes der.

På Rude i Havhuset har vi også en række hyacintglas. Men her skal vi passe på, fordi vindueskarmene ikke har dobbeltglas. Så derfor sørger vi for, at glassene ikke vælter, når planten er i fuld vækst. De bliver da kranset ind af urtepotter med eksembelvis pelargonier eller paradistræet med forstenede søpindsvin omkring selve zwibelglasset.

En af de planter, der nu er på vej i fuldt flor i orangeriet og volieren, er den stedsegrønne busk Camellia. Det er en pragtfuld busk. Vi har C. ”Barbara Morgen”, der har masser af dybrøde knopper, og allerede er et par blomster fuldt udsprungne.

Det er ”tidligt”, men bare at dufte til den svage duft, se de mange kronblade og næsten hundrede hvidgule grifler! Det er en haveglæde af de sjældne. Vi har også C. ”Dr. King”, men den er slet ikke så langt fremme som ”Barbara Morgen”.

I dag, den 22. december - den korteste dag i året - henter vi juletræet ”til loftet” oppe i Vestskoven. Det glæder vi os til. En glædelig jul og godt nytår!