Turisme på godt og ondt

Spanien er et særdeles populært ferieland, og igen i år er solskinslandet på vej mod besøgsrekord. Men ifølge en undersøgelse er turisterne ikke altid så populære. Især ikke dem, der tager billeder af sig selv og deres mad

Selfie-pinden indtager en tredjeplads på irritationsbarometeret med 28 procent af stemmerne. Vel synes mange, det er en fantastisk opfindelse, der gør det muligt at forvandle feriebillederne til selvportrætter. Men det er altså ikke alle medrejsende, der er lige begejstrede.
Selfie-pinden indtager en tredjeplads på irritationsbarometeret med 28 procent af stemmerne. Vel synes mange, det er en fantastisk opfindelse, der gør det muligt at forvandle feriebillederne til selvportrætter. Men det er altså ikke alle medrejsende, der er lige begejstrede. . Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Det er sommer og dermed ferietid. Mange regntrætte danskere vil ikke risikere noget og sætter kursen sydpå, mange mod Spanien. Sidste år var en million danskere, svarende til mere end hver sjette indbygger, en tur i solskinslandet. Men alt tyder på, at tilstrømningen bliver endnu større i år. Rekorden på 65 millioner udenlandske gæster fra sidste år står allerede for fald. I de første fem måneder af 2015 er antallet af internationale ferierende ifølge det spanske turismeministerium steget med 5,1 procent.

Traditionelle mål som Catalonien, De Kanariske Øer, Mallorca og de andre Baleariske Øer og Andalusien oplever fremgang. Men den største stigning står Madrid for med 11,7 procent flere udlandsgæster i årets første fem måneder i forhold til samme periode sidste år.

Den nationalitet, der flittigst besøger Spanien, er briterne. Omkring 10 millioner eller næsten hver sjette udenlandske feriegæst er fra Storbritannien. Men de britiske turister er ikke altid lige populære hos spanierne. Turisterne gør mange ting, som er irriterende. Ifølge en undersøgelse, som er lavet blandt brugerne af rejsewebsitet TeletextHolidays.co.uk, og som er bragt i netudgaven af den britiske avis Daily Mail, er de turister, der tager billeder af deres retter på restauranter og uploader dem på Instagram, de mest irriterende. 32 procent af de adspurgte mener, at det er møgirriterende at være vidne til ”madfotografer”. Lige efter med 31 procents stemmer følger børn, der spiller på deres smartphones eller tablets uden hovedtelefoner, så andre også får ”glæde” af det.

Selfie-pinden indtager en tredjeplads på irritationsbarometeret med 28 procent af stemmerne. Vel synes mange, det er en fantastisk opfindelse, der gør det muligt at forvandle feriebillederne til selvportrætter, men det er altså ikke alle medrejsende, der er lige begejstrede.

Høj musik uden hoved-telefoner, folk, der tager billeder foran monumenter med så store tablets, at de stjæler udsynet for andre, og folk, der tænder mobilen, sekunder efter at flyet er landet, er andre kilder til irritation for medpassagererne ifølge undersøgelsen.

I feriebyen Magalluf på Mallorca er de lokale indbyggere godt trætte af unge europæere, der drikker sig fra sans og samling og sætter livet på spil ved at springe ud fra hotellernes altaner og (forhåbentlig) lande i swimmingpool. Trenden, der kaldes ”balconing”, har i løbet af det seneste år kostet en halv snes unge livet, fordi de ikke er landet i vandet, men på betonkanten.

Men sommeren bringer også gode nyheder. For eksempel har et fransk firma sendt, hvad det betegner som en ”intelligent bikini” på markedet. Intelligent, fordi den angiveligt kan fortælle, når kroppen er så tør, at den har brug for solcreme. Bikinien har inkorporeret en sensor, der kan måle den ultraviolette stråling. Informationen sendes til en smartphone eller en tablet, og her kan en applikation behandle de sendte data og alt efter hudens type og graden af ønsket solbrændthed ”fortælle”, hvornår kroppen har brug for solcreme, så forbrændinger kan undgås. Den nye opfindelse skal kunne købes på internettet for omkring 1200 kroner.