Umiskendelig storbyand er blevet mere udbredt

Lille skallesluger kan nu ses flere steder end blot på Sjælland. Den er blevet mere udbredt, mener biolog

Lille skallesluger er blevet mere udbredt i Danmark og kan ses østpå i øjeblikket. Her ses hannen i forgrunden, mens hunnen gemmer sig bagved. -
Lille skallesluger er blevet mere udbredt i Danmark og kan ses østpå i øjeblikket. Her ses hannen i forgrunden, mens hunnen gemmer sig bagved. - . Foto: Johnny Madsen/Scanpix.

Særligt hannen er så speciel, at man ikke kan tage fejl.

Med sin overvejende hvide fjerdragt med grå flanker og med de sorte områder omkring øjet og i nakken er lille skallesluger umiskendelig. Hunnerne er grålige med hvide kinder og strube samt rødbrun kalot, og selvom det er den mindste af skalleslugerne, er der god mulighed for at se den i øjeblikket, fortæller Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Den kommer typisk til Danmark i december og forlader os igen i marts, hvor den søger mod nord og øst, men i de måneder, hvor den overvintrer i Danmark, kan det anbefales at søge mod øst, hvis man vil se den særprægede dykand, siger Knud Flensted.

Den er specielt udbredt omkring København og farvandene syd for Sjælland. Et af de bedste steder at se den er i Københavns Havn, omkring Avedøre Holme og Sjællandsbroen. Derudover kan man være heldig at se den i en del søer, eksempelvis Damhussøen.

”Men når man kommer uden for København, er den mere usædvanlig. For 20-30 år siden var det et udbredt kæbenhavnerfænomen at se fuglen, og den er også stadig sjælden på vestkysten, men i dag ser man den også i Sydsjælland, Møn og i Horsens eller Kolding,” siger Knud Flensted, der har en klar formodning om, at lille skallesluger er blevet mere udbredt i Danmark i de senere år.

Lille skallesluger yngler normalt ved skov- eller fjeld-søer i Nordrusland og Sibirien. Også Finland har en betydelig bestand. I det nordlige Sverige yngler få hundrede par, mens der i det nordlige Norge er en endnu mindre bestand.