Unge elsker æg

Unge vælger at spise æg på grund af sundhed og proteiner.

Unge vælger at spise æg på grund af sundhed og proteiner. Foto: Iris

40 procent af de 18-29-årige har siden sidste år øget forbruget af æg. De lader sig ikke påvirke af myter om kolesterol og salmonella

Danskerne sætter tilsammen cirka 1,3 milliard æg til livs om året, hvilket er en stigning på godt 40 procent siden 2000. Men der er stor forskel på, hvem der har mest fidus til de små hvide kugler på 63 gram.

I gennemsnit spiser danskerne 3,2 æg om ugen, men det er de unge og de gamle, som i hver deres ende af aldersskalaen er de største æggespisere, viser en undersøgelse, som Opeepl har lavet for Landbrug & Fødevarer. De unge mellem 18 og 29 år spiser 3,7 æg om ugen, mens aldersgruppen over 70 år spiser 3,6 æg om ugen. Men den store afstikker er de unge mellem 18 og 29 år. 40 procent af dem har nemlig øget deres æggeforbrug det sidste år.

Den udvikling kommer ikke bag på seniorkonsulent og sociolog i Landbrug & Fødevarer Nina Preus.

”De unge mellem 18 og 29 år, som spiser flest æg, og som har øget deres forbrug mest markant, oplyser, at de vælger æg på grund af sundhed og proteiner. Og så er de blevet forbrugere i en tid, hvor man ikke har hørt advarsler om kolesterol og salmonella. Det har generationen mellem 29 og 39 år, som til gengæld spiser klart færrest æg,” siger hun til Foodculture.dk.

Hvis man som barn og ung er blevet udsat for budskaber om faren for salmonella og risikoen for øget kolesterol, er det ifølge Nina Preus ret sandsynligt, at man tager de forholdsregler med sig i voksenlivet. Og det er ærgerligt, mener Nina Geiker, ph.d. i human ernæring ved Enhed for Klinisk Ernæringsforskning, Herlev og Gentofte Hospital.

”Myterne om, at æg øger kolesteroltallet, er for længst aflivet, og faktisk er æg jo en billig kilde til protein, samtidig med at de indeholder en række vigtige vitaminer. I virkeligheden kunne vi danskere sagtens spise flere æg, end vi gør,” siger hun.

I æggebranchen glæder man sig ikke overraskende over de unges stigende forbrug af æg.

”Med en ung genereration, der ser ud til at have taget æg til sig, synes jeg nu, det ser ret lovende ud for fremtiden,” siger sektorchef i Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen.