Unikke naturvandringer langs den gamle pilgrimsrute

Kristeligt Dagblad og Rønshoved Højskole – Højskolen ved Flensborg Fjord arrangerer i fællesskab kursus med naturvandring ”Ad Hærvejens stier til Danmarks port” fra den 16. til den 22. juli

Kursister på vandretur på Hærvejen.
Kursister på vandretur på Hærvejen. . Foto: Horst Wille.

I denne kursusuge vil vi gå på udvalgte strækninger på Hærvejen. Vi vil vandre på de gamle, smukke stier, der kaldes Hærvejen eller Oksevejen. Vi oplever skønne skove, går langs smukke søer og gennem store åbne heder og føler vejens historiske vingesus.

Hærvejen har oprindeligt været et netværk af mange vejspor langs den jyske højderyg. Dens placering har rod tilbage i istidens udformning af landskabet. Efter istiden betød det, at vandløbene på hver side af isranden løb enten mod øst eller vest. I området mellem de øst- og de vestvendte vandløb var det nemmest at komme tørskoet gennem Jylland, og derfor var det langs vandskellet, at Hærvejen opstod.

Navnet Hærvejen henviser til de talrige kamphandlinger, der tit har afgjort Danmarks historie. Vejen blev dog ikke kun brugt af hæren og som handelsvej, men også som forbindelsesvej mellem pilgrimsruter i Norge og Sverige til sydeuropæiske pilgrimsruter mod Rom, Santiago de Compostela og Jerusalem. Dermed finder vi på Hærvejen mange spor af kristendommen, men også af vikingetiden, højskolehistorien og den nyere historie som 1864-krigen og genforeningen.

Vi vandrer på nogle af de flotteste stykker af vejen og ser mange af de sønderjyske seværdigheder fra Kongeåen til Dannevirke.

Vi begynder dog uden for Sønderjylland – det vil sige nord for Kongeåen for at kunne krydse denne helt særlige grænsedragning. Vi fortsætter mod syd igennem det smukke sønderjyske landskab over den dansk-tyske grænse helt ned til Dannevirke – porten til Skandinavien.

Nina Kjærhus er højskoleforstander

Genforeningssten er en seværdighed på ruten. - Privatfoto.
Genforeningssten er en seværdighed på ruten. - Privatfoto.
På dette kursus står den på vandreture langs Hærvejen, men også afslapning i højskolens park med udsigt over Flensborg Fjord.
På dette kursus står den på vandreture langs Hærvejen, men også afslapning i højskolens park med udsigt over Flensborg Fjord. Foto: Tim Pohle