Karsten Nissens gode råd til den nye biskop

Tag det roligt på valgdagen, lyt til dit stift og vær ikke bange for at ytre din mening, siger Karsten Nissen

Man kan kun holde hovedet koldt på valgdagen på én måde, og det er ved at sige til sig selv, at det jo ikke er verdens undergang, hvis man ikke bliver valgt. Der er stadig brug for én i den kirke, hvor man er, siger Karsten Nissen. Få et overblik over, hvordan bispevalget foregår i grafikken nederst i artiklen. Foto Thomas Gaardsmand
Man kan kun holde hovedet koldt på valgdagen på én måde, og det er ved at sige til sig selv, at det jo ikke er verdens undergang, hvis man ikke bliver valgt. Der er stadig brug for én i den kirke, hvor man er, siger Karsten Nissen. Få et overblik over, hvordan bispevalget foregår i grafikken nederst i artiklen. Foto Thomas Gaardsmand.

I dag har Viborg fået en ny biskop, mens nuværende biskop Karsten Nissen går af. Han husker stadig valgdagen som både overvældende men også med et strejf af bæven, da resultatet forelå, og det stod klart, at Karsten Nissen var Viborgs nye biskop. Et hverv han overtog efter, at den tidligere biskop Georg Seeberg Geil pludselig døde.

Karsten Nissen har været Viborgs biskop i 18 år. Én af de vigtigste erfaringer, han har gjort sig, er, at man skal stå ved sin mening og svare bramfrit på de mange spørgsmål, man møder fra journalister, kirkefolk og stiftet.

”Der er to ting, der har været vigtig for mig: At være ærlig og oprigtig men samtidig ikke skjule min holdning, krybe udenom eller gå i flyverskjul, når jeg er blevet spurgt om svære ting,” siger Karsten Nissen. 

Som biskop har man mange forskelligartede beslutninger at tage stilling til. Lige alt fra ønsket om en revideret salmebog til spørgsmålet om homovielser. I en sådan situation har blandt andet motion hjulpet Karsten Nissen til at nå en afgørelse i svære sager, fortæller han.

”Hvis jeg har gået og tumlet med et vanskeligt spørgsmål, som jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle gribe an, har jeg tit fundet en løsning under en cykel- eller løbetur. Når man kobler af under en løbetur, viser der sig pludselig en løsning, måske fordi man har givet slip,” siger Karsten Nissen og fortsætter:

”Jeg synes, det er vigtigt for enhver biskop at lytte til menighedsrådet, præster og befolkningen. Men man skal ikke blot være en vindbøjtel, der bare følger med folkestemningen. Sommetider skal man også turde at gå imod dem og gøre det, man mener, der er rigtigt.”

Ifølge Karsten Nissen skal den kommende biskop skal indstille sig på, at der ligger en dobbelthed i ens rolle som biskop.

”På den ene side er en biskop ikke noget særligt og har ikke ligesom kirkeministeren, kirkerådet og menighedsrådet den magt, mange tror, man har. På den anden side har man faktisk en stor indflydelse, hvis biskopperne kan stå sammen. Det gjorde vi for eksempel i 2002, hvor Danmark fik en ny salmebog på biskoppernes opfordring,” siger han. 

Til den kandidat, der ikke bliver valgt, minder Karsten Nissen om at tage det roligt:

”Man kan kun holde hovedet koldt under valgdagen på én måde, og det er ved at sige til sig selv, at det jo ikke er verdens undergang, hvis man ikke bliver valgt. Der er stadig brug for én i den kirke, hvor man er,” siger Karsten Nissen. 

Se nedenstående grafik og få et overblik over, hvordan et bispevalg foregår

bispevalgviborg