Det er advent, frostvejr og lørdag eftermiddag. Fruen er ved
at bage, og den ældste er ude og se på en lejlighed, som han
tænker på at flytte ind i. Selv sidder jeg ved min computer og
multitasker. Jeg har oprettet et dokument med en arbejdstitel,
som ret præcist beskriver, hvad min opgave er, men er
tilsvarende upræcis med hensyn til, hvordan jeg løser den. Mens jeg venter på, at det ordner sig, surfer jeg målløst rundt på internettet.
Da jeg vågner, er det mørkt udenfor, og der er ingen andre
hjemme. Det dufter fra køkkenet. Jeg tænder lyset over spisebordet,
hvor nogen har bygget et mindre bjerg af pebernødder.
På toppen ligger en seddel, hvor der står ”Fingrene væk”.
Mens jeg spiser pebernødder og drikker mælk, bladrer
jeg i husets håndskrevne opskriftssamling. Det går op for
mig, at jeg holder et potentielt personalhistorisk dokument
i hænderne. Årene, der svandt, står skrevet i fedtpletter, æggeblommestænk
og patinerede pigenavne: Gretes Julekager,
Helenes Havregrynskugler, Mariannes Vanilleis, Fros Småkager,
Gerdas Gærkringle. Et livs relationer i bageopskrifter.
Her er ingen Flemmings Finskbrød eller Verners Vanillekranse.
Dette er kvindeterritorium. Fingrene væk.
Jeg hører fruen sætte nøglen i hoveddøren og skynder
mig op på mit kontor med en håndfuld pebernødder. På Danmarks
Statistiks hjemmeside kan man se, hvor mange der
navngiver deres døtre Grete eller Marianne. Det er der ingen
ved deres fulde fem, der har gjort de seneste 25 år. Mine jævnaldrende
har fået bedstemornavne. Engang vil en kommende
svigerdatter, født sidst i 1980’erne, give opskrifterne videre
til sine veninder eller familiemedlemmer. Så vil de komme til
at hedde Christinas Klejner, Beatrices Brunkager og Camillas
Kringle.
Men det lyder ikke rigtigt.
Opskrift: Gretes Julekager
Nok til hele december måned
500 g lys sirup | 500 g mørk sirup | 250 g smør | 60 g farin
4 tsk stødt nellike | 4 tsk stødt kardemomme | 2 spsk kanel | 60 g sukat | Revet skal af 1 citron | 1 1/4 kg hvedemel | 1 brev potaske | 80 g mandler | 1/4 kg hugget sukker
Sirup, smør og farin smeltes ved jævn varme og under omrøring
i en stor gryde, hvorefter denne tages af komfuret. Krydderier,
sukat og citronskal blandes i en skål med melet. Potasken
røres i sukkermassen, derefter melblandingen. Bland
grundigt og stil til side, mens mandlerne skoldes, smuttes
og hakkes. Sukkerknaldene lægges i en plastikpose og knuses
til fint mel med en kagerulle. Mandler og sukker røres
sammen med grydens indhold. Brug evt. hænderne. Det er
hårdt arbejde.
Dejen stilles køligt, gerne natten over. Rulles ud – ikke for tyndt – på en bordplade, der er drysset med en smule mel. Stikkes ud, lægges på en plade med bagepapir og bages i 8 minutter ved 175°. Kagerne vil hæve en smule, hvorefter de falder ned igen.