Find indre ro gennem salmer

Meditative salmer Hvis man ønsker at gå ind i og hvile i en slidstærk salmetradition, så byder Lars Mandrups bog på mange meditative muligheder

Den Danske Salmebog.
Den Danske Salmebog. Foto: Niels Åge Skovbo.

Af Doris Ottesen

Der er - ikke mindst internationalt – en lang og stærk tradition for at benytte de gammeltestamentlige salmer i gudstjenestesammenhæng som meditationsemne eller som vekselsang mellem præst og menighed eller kor. Det sidste kan man for eksempel lidt endnu opleve, når Danmarks Radio transmitterer morgenandagten fra Vor Frue Kirke.
Det er i forlængelse af denne tradition, at sognepræst Lars Mandrup udgiver bogen "Som et træ plantet ved bækken" med undertitlen

LÆS OGSÅ: Biskop: Syng nu i kirken!

"Meditationer fra Salmernes Bog". I en meget indbydende ramme har Lars Mandrup her samlet i alt 31 af de gammeltestamentlige salmer. Næsten alle i fuld længde, dog enkelte i uddrag, der gør dem brugbare i en evangelisk sammenhæng.
Lars Mandrup har inddelt sit udvalg fra Salmernes Bog i seks afsnit, hver med sit tema. Dertil kommer som ved gudstjenesten såvel et præludium som et postludium, hvor yderligere to salmer er inddraget. De enkelte afsnit består af tre led. Først en gammeltestamentlig salme, derefter Lars Mandrups egen meditation over salmen og til sidst en salme fra Den Danske Salmebog – ofte en gendigtning af den netop citerede salme fra Det Gamle Testamente. Det er i den sammenhæng i øvrigt ganske påfaldende, ikke blot hvor mange gendigtninger Grundtvig er mester for, men også, hvor helt anderledes frydefuldt poetisk hans gendigtninger er end de originale salmer i deres ofte tørre og uinspirerede danske sprogdragt fra 1992-oversættelsen.

De enkelte afsnits titler og temaer er følgende: "Sorg og Klage", "Trøst og Fred", "Glæde og Tryghed", "Håb og Evighed", "Forundring og Tak", "Lovprisning". Der er således tale om et bredt udsnit af salmetekster og dertil hørende livstemaer, sådan at der i samlingen er mulighed for at finde et ord til mange forskellige livssituationer.
Lars Mandrup har i sit forord angivet et forslag til, hvordan bogen kan bruges af den enkelte: "Rent praktisk foreslår jeg, at man tænder et lys og beder om Helligåndens nærvær. Der er mange fine eksempler bag i Den Danske Salmebog. Læs derefter den bibelske salme og spil eventuelt et stykke meditativt musik fra en cd. Herefter læses den tilhørende meditation. Læs langsomt og gerne med pauser undervejs. Afslut læsningen med nogle minutters stilhed til personlig bøn og eftertanke. Meditationen kan sluttes med, at man enten synger eller læser den salme fra Den Danske Salmebog, som afrunder hver enkelt meditation. Til sidst bedes fadervor.
Lars Mandrup gør opmærksom på, at meditationerne i bogen stammer fra en række korte fyraftensgudstjenester på hverdage, og han giver i sit efterord en kort vejledning i, hvordan teksterne kan bruges netop i en sådan offentlig sammenhæng.
Hvis man søger teologiske provokationer eller overraskende vinkler på brugen af gammeltestamentlige salmer som forkyndelsesgrundlag for det kristne evangelium, finder man dem ikke i denne smukke udgivelse. Men hvis man ønsker med Lars Mandrup at gå ind i og hvile i en slidstærk tradition, så byder denne bog på mange meditative muligheder.

kultur@k.dk


Lars Mandrup: Som et træ plantet ved bækken. Meditationer fra Salmernes Bog. 125 sider. 228 kr. Forlaget Alfa.