Fynsk fund kan gøre os klogere på den tidlige kristendom

En amatørarkæolog har fundet et usædvanligt guldsmykke, der afbilleder Jesus, på en mark på Fyn. Smykket er lavet i Danmark og kan gøre os klogere på den tidlige kristendom i landet, mener museumsinspektør

Smykket menes at være fra den første halvdel af 900-tallet og er dermed ældre end Jellingestenene, der dateres til den sidste halvdel af 900-tallet.
Smykket menes at være fra den første halvdel af 900-tallet og er dermed ældre end Jellingestenene, der dateres til den sidste halvdel af 900-tallet. Foto: Dennis Fabricius Holm og Vikingemuseet i Ladby.

Amatørarkæologen Dennis Fabricius Holm gjorde et usædvanlig fund, da han fredag gik med sin metaldetektor på en lille mark ved Aunslev på Østfyn, hvor han bor. Her fandt han et smykkevedhæng i guld, der forestiller Jesus Kristus. Smykket er i dag blevet afleveret til Vikingemuseet i Ladby og museumsinspektør og arkæolog Malene Refshauge Beck.

”Det er et fantastisk fund i sig selv, Dennis har gjort, og det er et utroligt smukt smykke. Man har fundet et lignende kors i sølv i stedet for i guld i en grav i Sverige for omkring 150 år siden. Det kan have været lavet på samme værksted, og det er interessant, at vi har et på Fyn og et 30 kilometer vest fra nutidens Stockholm. Det viser noget om, hvor store afstande, man har handlet og rejst over,” siger museumsinspektøren.

Smykket menes at være fra den første halvdel af 900-tallet og er dermed ældre end Jellingestenene, der dateres til den sidste halvdel af 900-tallet. Fundet af kristusfiguren kan derfor være med til at styrke vores forståelse af Danmarks kristning.
 
Og selvom vikingerne på denne tid rejste i store dele af Europa, blandt andet i de områder, der i dag hører til Frankrig, England og Tyskland, mener Malene Refshauge Beck, at smykket er dansk håndværk.

”Vi skal nok kigge på nogle af de allertidligste bymiljøer fra den tidlige vikingetid som Hedeby eller Ribe, men smykket kan også være lavet på håndværkspladser på Fyn. Det er nok inspireret af tendenser fra Vesteuropa, men er lavet i det gamle danske område. Vi kender teknikken fra andre smykker fra vikingetiden og den yngre jernalder, men det er ualmindeligt, at det er guld og ikke bronze eller sølv,” vurderer den fynske museumsinspektør.

Guldsmykket med den afbillede kristusfigur bliver på Fyn det næste stykke tid. Malene Refshauge Beck og hendes kolleger skal nu se nærmere på smykket, der skal udstilles på Vikingemuseet i Ladby over påsken.
 
”Finderen, Dennis, har gjort det rigtige ved ikke at rense det af eller skylle det under vandhanen. Det er en opgave for museet, og det skal renses af konservatoren i morgen,” siger Malene Refshauge Beck.

Dennis Fabricus Holms fund har allerede trukket mange overskrifter, da det menes at være ældre end Jellingestenene, som ellers ofte omtales som det første bevis på kristendom i Danmark.