Minister: Præsterne skal ikke bekymre sig

Skoler får ikke lov til at placere konfirmationsforberedelsen i strid med lovens ånd, understreger undervisningsminister Christine Antorini (S)

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini ankommer til pressemøde onsdag den 2. oktober 2013, hvor regeringens reformudspil i forhold til erhvervsuddannelserne fremlægges.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini ankommer til pressemøde onsdag den 2. oktober 2013, hvor regeringens reformudspil i forhold til erhvervsuddannelserne fremlægges. Foto: Jens Nørgaard Larsen/.

Undervisningsminister Christine Antorini (S); biskopperne og Præsteforeningen kritiserer, at du har åbnet for, at konfirmationsforberedelsen ikke skal ligge inden for tidsrammen klokken 8-16. Hvad er formålet?

"Meningen er at skabe fleksibilitet for skolerne. Når vi gør sådan her, kan skolerne lægge undervisningstimerne, så eleverne både har nogle længere dage og nogle korte dage. Det giver en større fleksibilitet i tilrettelæggelsen af skoledagen."

Men ifølge biskopper og præsteforening skal Folkeskoleloven tolkes sådan, at præstens timer skal ligge inden for normal skoletid, det vil sige klokken 8-16. Er ministeren ikke enig i det?

"Jo, cirka 8 til 16. I loven står der ikke noget om, hvad normal skoletid præcist er. Der står ikke, at det præcist er 8-16, men vi siger det jo næsten ved at sige cirka 8-16. Hvis bekymringen går på cirka, så er forklaringen, at skolerne skal have mulighed for både korte og lange dage. Det behøver præsterne ikke tænke som en ulempe, for der vil være dage, hvor skoledagen stopper tidligere, og som giver mulighed for at lægge konfirmationsforberedelsen tidligere."

Kan du forstå, hvis præster er bekymrede for, at der ikke er en klokkeklar ramme for, hvornår konfirmandtimerne skal ligge?
"Jeg synes næsten ikke, det kan gøres klarere. Det står så præcist, det kan, at konfirmationsforberedelsen typisk skal ligge i tidsrummet 8-16, og at den ikke må ligge om aftenen. Så jeg synes faktisk, vi går med livrem og seler. Skulle nogen ikke placere konfirmationsforberedelsen i lovens ånd, så undersøger vi det. Vi følger skolereformen tæt over de næste to år, og hvis det viser sig, at man placerer konfirmationsforberedelsen uhensigtsmæssigt, og der er noget om de bekymringer, så er der mulighed for at tage det op igen. Så jeg ville ikke være bekymret, hvis jeg var dem."

De appellerer til, at du laver en ny vejledning, som klart angiver, at konfirmationsforberedelsen skal ligge 8-16. Vil du gøre det?

"Nej, for det er lige præcis den balance, der er brug for, så der er fleksibilitet i forhold til årsnormen for skolerne."

Hvor meget kan skolerne så skubbe konfirmationsforberedelsen til efter klokken 16? 

LÆS OGSÅ: Kritik af minister for at svække bånd mellem kirke og skole

"Jeg synes altså ikke, jeg på forhånd skal line bekymringer op. Jeg vil hellere fokusere på, at langt de fleste faktisk kan leve op til her. Og hvis der er nogen, der skubber den til meget senere, så kan vi tage det op."