Løkkes opsang får ikke DF til at bøje sig

Dansk Folkeparti viger ikke fra partiets afvisning af nulvækst trods Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at han ikke vil være statsminister for enhver pris

Lars Løkke Rasmussen (V) stiller krav til den politik, en regering under hans ledelse skal føre.
Lars Løkke Rasmussen (V) stiller krav til den politik, en regering under hans ledelse skal føre. . Foto: Nils Meilvang/Scanpix.

Så sagde han det igen, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen: Han vil ikke være statsminister, hvis han skal regere i direkte modstrid med flere af Venstres centrale politiske mål.

Også i efteråret truede Lars Løkke Rasmussen med, at han ikke ville ”præsidere” over en regering med en politik som er i modstrid med Venstres.

Dengang understregede Dansk Folkeparti, at udmeldingen prellede af på det fremadstormende parti, der i modsætning til Venstres krav om nulvækst i de offentlige budgetter går ind for en vækst, som kun Enhedslisten kan matche.

Og heller ikke denne gang får Lars Løkke Rasmussens ultimatum om, at han ikke vil være statsminister for enhver pris, Dansk Folkeparti til at ryste på hånden i forhold til nulvækst eller ej.

”Det er fint nok, at han (Løkke, red.) gør det klart, hvad han gerne vil, men han skal bare huske på, at han skal kunne finde flertal for det efter valget,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

”Vi kan ikke gå med til nulvækst i den offentlige sektor. Så må han jo afgøre, om han vil være statsminister eller ej,” lyder det kontante svar fra Peter Skaarup.

”Vi vil ikke bringe usikkerhed om, at Løkke er vores statsministerkandidat, for der er kun to realistiske kandidater, og som det ser ud nu, vil vi ikke pege på Helle Thorning-Schmidt,” siger han.

Og når Venstres formand nu igen går ud i de store morgenaviser med beskeden om, at han ikke vil være statsminister, så er der tale om højt spil, mener politisk kommentator Hans Engell.

”Det er en meget dramatisk og risikabel melding, som Lars Løkke kommer med her. Han sætter jo i virkeligheden spørgsmålstegn ved, om et blåt flertal efter næste valg overhovedet kan bruges til noget. Det udstiller uenigheden i den blå blok,” lyder det fra Hans Engell.

I den senere tid har partierne i den blå blok der ser ud til med klar margin at fravriste Helle Thorning-Schmidt nøglerne til Statsministeriet efter næste valg åbent været uenige på en række punkter.

Liberal Alliance og de Konservative ønsker topskatten lempet eller helt fjernet, Venstre ønsker lettelser i bunden og nulvækst i det offentlige, mens Dansk Folkeparti omvendt kræver en vækst i det offentlige på 0,8 procent.

Oven i det kommer så diskussionen om grænsebomme og holdningen til EU i det hele taget samt at Dansk Folkeparti har meldt sig parat til at forhandle en beskæftigelsesreform på plads med regeringen.

”Det er et farligt signal, Løkke sender, fordi han bekræfter den blå handlingslammelse. Det er det, der er det farlige i signalet,” lyder det fra Hans Engell.

”Han risikerer, at det ser ud, som om de blå gerne vil have mange mandater, men de vil ikke have regeringsansvar,” siger han.

Hos Liberal Alliance tager man Løkke Rasmussens udmelding “rimelig roligt”, siger partileder Anders Samuelsen.