Folkekirken vil spille en større rolle i lokalsamfundene

Affolkningen i landområderne rammer også kirkelivet. Landsforeningen af Menighedsråd vil nu styrke kirkens rolle i lokalsamfundet, blandt andet i samarbejde med foreningslivet. Landsbyforening roser udspillet

Danskerne flytter fra land til by i en grad, så landområderne er truet af affolkning. Derfor er menighedsrådenes interesseorganisation, Landsforeningen af Menighedsråd, gået til kamp for landsognene.
Danskerne flytter fra land til by i en grad, så landområderne er truet af affolkning. Derfor er menighedsrådenes interesseorganisation, Landsforeningen af Menighedsråd, gået til kamp for landsognene. Foto: Peter Marling Denmark.

I hundreder af år er danskere gået ud og ind af de gamle middelalderkirker til højmesser, dåb og begravelser. Landsbykirken har været rammen om generationers liv. Men nu risikerer flere af kirkerne at ende som museer, fordi kirkegangen dør ud i takt med fraflytningen.

Danskerne flytter fra land til by i en grad, så landområderne er truet af affolkning. Derfor er menighedsrådenes interesseorganisation, Landsforeningen af Menighedsråd, gået til kamp for landsognene.

Planen er blandt andet at kortlægge sogne under 1000 indbyggere strukturelt, sociologisk og demografisk for at finde strategier, der kan fastholde og styrke kirken på landet til gavn for lokalsamfundene.

En af måderne er et øget samarbejde med det lokale foreningsliv. Formand for foreningen Landsbyerne i Danmark, Carsten Abild, ser store muligheder i menighedsrådsforeningens initiativ.

”Det er den vigtigste beslutning siden kirkeminister Bodil Koch bestemte, at præsterne skulle blive boende i deres præstegårde i landsbyerne, at menighedsrådene nu siger, at de vil påtage sig et ansvar. Jeg fornemmer, at der allerede er et øget samarbejde mellem menighedsråd og foreninger på vej flere steder. Hvis de to slår kludene sammen, kan det i høj grad være til gavn for lokalsamfundene,” siger Carsten Abild.

Han nævner et konkret eksempel fra Skydebjerg ved Aarup på Fyn.

Her var forsamlingshuset ved at gå neden om og hjem, men nu har menighedsrådet overtaget restgælden, så det fælles mødested kan fortsætte.

I Viborg Stift er der mange små landsogne.

”Der er stort behov for, at der iværksættes et stykke arbejde, som menighedsrådsforeningen ønsker,” siger biskop Karsten Nissen.

”Det er i den forbindelse vigtigt at arbejde med andre parametre end de økonomiske, for de små sogne har kvaliteter, som mange ikke er klar over. Men står kirken gabende tom, må man selvfølgelig gøre noget. Det er også vigtigt at skabe bæredygtige enheder, for eksempel ved at flere pastorater arbejder sammen. I Viborg Stift er der eksempler på flere velfungerende små landsogne, som også er aktive i det lokale foreningsliv,” siger Karsten Nissen.

Den beskrivelse kan næstformand i Landdistrikternes Fællesråd, Karsten Gram, godt genkende.

”Når vi er rundt i landdistrikterne for at rådgive, hører vi, at kirken lokalt er en stor medspiller. Kirken udgør et kæmpe aktiv, og mange har et personligt udgangspunkt i den. Hvis menighedsrådene vil gå yderligere ind for at skabe gode rammevilkår for lokalsamfundene, kan det være med til at løfte landdistrikterne, i forhold til hvor de står i dag,” siger Karsten Gram.